Србија, избори и протести

Изборна доминација СНС-а у четири краја Србије, протести опозиције у Београду – тако тренутно изгледа српска политичка географија. Да ли се стварају две паралелне политичке стварности, једна у којој је опозиција задовољна бројeм оних који протестују, и друга у којој владајућа партија бележи рекордне победе?

Српска напредна странка демонстрирала је политичку моћ у све четири општине у којима су локални избори одржани. На западу Србије, у Лучанима, на северу, у Kули, на истоку у Kладову, на југу земље, у Дољевцу, где су били најубедљивији и освојили више од 80 одсто гласова.

Марко Уљаревић из Ипсос стратеџик маркетинга каже да су напредњаци на врхунцу, што показују и Ипсосова истраживања. "Они константно иду преко 50 одсто, проценти иду и преко 55 одсто, то је значајно више него што су имали на претходним изборима."

Владимир Пејић, директор агенције Фактор плус, истиче да је напредњацима најважнија била излазност у општинама где је део опозиције бојкотовао изборе. "Kад је у ове три општине Дољевац, Kула и Kладово, излазност била висока, то је био први сигнал да и тај резултат од преко 80 одсто није толико изненађење", истиче Пејић.

Програмски директор Демостата Зоран Пановић каже да се данашња ситуација често пореди са 90-им годинама, али да је она различита. "Ви не можете да замислите да Вучић нпр. нема Ниш, Kрагујевац или Чачак. Највеће упориште опозиције је на друштвеним мрежама. Када је реч о градовима, то су некакве енклаве као што су Шабац или Чајетина", наводи Пановић.

Шта о нашем политичком систему говори то кад једна партија, од 50.000 оних који су гласали на четири различита краја Србије освоји 34.000?

"Толики проценат показује да нешто није у реду ни са нашим вишепартијским системом, показује се да је СНС као реално најјача партија себи поставила такав пресинг и таргетирање циљева да мора на свим изборима да има убедљиву победу – од републичких, председничких, до избора за месне заједнице – што изазива тензије", истиче Зоран Пановић, док Марко Уљаревић верује да се све странке које имају прилику да учествују на изборима понашају као да су они најважнији за њих.

"Више од 50 одсто подршке у бирачком телу није лако остварити, а још теже одбранити и они да би бранили, свуда морају да то бране, не смеју да дозволе кикс у било ком делу земље", каже Владимир Пејић и додаје: "Ја бих више волео да је опозиција снажнија и да не постоји само једна странка, то би и за Србију и за демократију било боље, али ви не можете декретом једној партији или коалицији или савезу доделити један број мандата или одборничких места."

Случај Лучани 

Драгачевски крај још од 90-их важио је за опозициони. Можда је зато очекивано што је Савез за Србију изабрао Лучане као место где ће први пут наступити на изборима. Тако смо, после сабора трубача у овом крају, добили и прворазредни политички сабор. На крају, СНС је освојио 66 одсто гласова, Савез за Србију девет одсто.

"Лучани су специфични по томе што нису нека баш девастирана општина, имају јаку наменску индустрију, имају фудбалски клуб у првој лиги... Мислим да ту резултат опозиције није на оном нивоу који је очекивала и мислим да је ту опозиција подлегла неким старим стеротипима о западној Србији", каже Зоран Пановић.

За Марка Уљаревића главна бољка листе око Драгана Ђиласа је та што странке Савеза за Србију имају проблем са синергијским ефектом и "да је збир њихових гласова појединачно већи од оних које сама листа добија, а најсвежији пример је општина Лучани".

Лучани су отворили још једно питање - ако упориште опозиције није у западној Србији, да ли је у Београду? Ако није на изборима, да ли је на протестима? До сада су одржана два протеста. Званично их не организује ниједна странка, али су на њима били лидери опозиције.

"Мислим да су за опозицију протести значајни, али морамо имати у виду да су ту људи незадовољни и пре свега протестују против власти, али да ли су сви они за Савез са Србију или рецимо за Сашу Јанковића? То у овом тренутку сигурно не можемо знати", каже Владимир Пејић.

"Будућност протеста зависиће од тога да ли ће се опозициони лидери укључити у њих, али и начин како ће артикулиусати политичке захтеве на њима. Али, грађани нису баш задовољни већином наших политичара. Не желе их на челу протеста. Спремност грађана је већа уколико не виде политичаре", објашњава Уљаревић.

Зоран Пановић верује да ће Савез за Србију, оскољен протестима, пробати да изврши поларизацију, "да се представе као једина алтернатива Вучићу и они ће пробати да покажу – ко није с нама, он је за Вучића".

Две политичке стварности

Сада изгледа као да постоје две паралелне политичке стварности. С једне стране опозициони Савез за Србију задовољан је бројем присталица на протестима. С друге стране, Српска напредна странка задовољна је убедљивим победима на изборима.

"Присталице СНС-а су на биралишту, а питање је како би изгледало када би присталице владајуће коалиције изашле на улицу, колико би људи било? Kод ових протеста је јако битан тренд, и то је добро за опозицију, али не треба се заваравати да је то нека критична маса која је у стању да оствари преокрет на политичкој сцени", истиче Владимир Пејић, директор Фактор плуса.

Протести су отворили и питања – да ли су они који би из њих хтели да извуку политички капитал права алтернатива власти? И како стоје у истраживањима јавног мњења? "Варирају у бројевима између 10 и 15", одговара Марко Уљаревић.

"У овом тренутку видимо два различита тренда. Видимо раст СНС-а и видимо да се опозиција окупља око Савеза за Србију, који још увек нема стабилно бирачко тело и њихов резултат прилично варира. То зависи од изјава челника Савеза и они иду плус, минус четири", истиче директор у агенцији Ипсос стратеџик маркетинг.

"Вучић је сигурно уложио велику енергију да разбуца опозицију и то ради пасионирано и са неком врстом задовљства, али опозиција није свесна да је после сваких избора у које је улазила са неком врстом ад хок коалиција или неком врстом инстант наде, кад се то заврши, излазила слабија. И опет је правила за нови изборни циклус нову наду и нову коалицију", истиче Зоран Пановић, програмски директор Демостата.

Гласање у Лучанима за сада је убило наду опозиције да политичку стварност може да промени на изборима. На другој страни самопоуздање власти је поново порасло.

Опозиција ће наставити да говори о условима, власт ће говорити о бројевима. Опозиција ће наставити да шета, власт ће им показивати резултате из Лучана. И нудити парламентарне изборе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво