Вучић пред СБ УН: Приштина угрозила све Србе на Косову

Савет безбедности УН расправљаo je о Косову. Председник Србије Александар Вучић поручио је амбасадорима да је уплашен за будућност српског народа на Косову, али и целог региона. Наводи да је Приштина угрозила све Србе тако што је подигла таксе на робу из централне Србије на 100 одсто, и да не постоји правно оправдање за формирање "војске Косова". Хашим Тачи је рекао да се ништа ванредно није догодило прошле недеље и да је војска требало да буде формирана и раније.

23.15 – Након реплике Хашима Тачија, у којој је навео да Србија никога није осудила за злочине над Албанцима и "да се зна ко је био жртва, а ко агресор", завршена је седница Савета безбедности. 

23.00 – Вучић искористио право на реплику. Рекао је да није чуо никога ко се позвао на неки закон или правило које би оправдало потез Приштине да формира војску. Навео је и бројке које доказују да нису Срби починили етничко чишћење јер их је некада било 220.000, а сада их је 106.000. За то време, број Албанаца се повећао. Негирао је тврдње британске амбасадорке која је рекла да се Србија служила силом. "Морамо да будемо криви да би неко оправдао своју погрешну политику", оценио је Вучић.

22.55 – Представник Перуа је рекао да закони о форимирању "војске Косова" нису у складу са Резолуцијом 1244 и Бриселским споразумом. Представници Етиопије, Еквиторијалне Гвинеје и Боливије су пружили подршку територијалном интегритету Србије. Представник Обале Слоноваче у УН рекао је да је формирање војске Косова противно Резолуцији 1244. Представник Пољске је навео да будуће оружане снаге треба да буду формиране у складу са уставом и у оквиру инклузивног процеса, док је представник Кувајта рекао да одлуке косовског парламента представљају суверено право. 

22.35 – Амбасадор Кине при УН Ма Жаохсу је рекао да Пекинг подржава суверенитет и територијални интегритет Србије и истакао да је Резолуција 1244 кључни основ за безбедност Косова. Сматра да је за решење косовског питања потребно постизање обострано прихватљивог споразума. Амбасадор Казахстана је рекао да сви унилатерални кораци могу да подигну тензије и угрозе стабилност, исказујући забринутост због поступака Приштине.

22.30 – И представник Сједињених Држава је подржао трансформацију КБС-а у војску. "Резолуција 1244 овлашћује међународно војно пристуство на Косову, задужено за разоружавање ОВК и других оружаних група, и не односи се на прављење сигурносне снаге", рекао је амерички представник. Дијалог, каже, треба да буде приоритет и позива обе стране да одмах предузму кораке како би се смириле тензије.

22.20 – Француски представник Франсоа Делатр је позвао Приштину да укине таксе и позвао "обе стране да своје разлике решавају кроз дијалог". Амбасадорка Уједињеног Краљевства Карен Пирс рекла је да трансформација КБС у војску спада у надлежност суверене државе, али да то треба да буде у договору са Кфором и међународном заједницом.

22.00 – Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да дели забринутост Србије. Истакао је да је Кфор селективан у испуњавању свог мандата.

21.40 – Хашим Тачи је рекао да се "ништа ванредно није догодило прошле недеље" на Космету. Одлука о формирању војске је чак закаснила пет година и није погрешна одлука, рекао је Тачи и додао да су каснили јер су "чекали добру вољу оних који то нису показали".

21.35 – Председник Србије је на српском поручио грађанима на Космету да ће Србија увек бити уз њих.

21.18 – Вучић је на енглеском језику рекао да је забринут и уплашен за будућност не само српског народа и Србије, већ целокупне регије. Не слаже се са уобичајеним фразама да "обе стране треба нешто да учине", јер је Београд спровео све што је договорено.

21.10 – Председник Србије Александар Вучић је стигао на седницу Савета безбедности. Званичник Унмика Жан Пјер Лакроа представио је амбасадорима последње догађаје на Косову и Метохији, од гласања у Интерполу до трансформације КБС-а у "војску Косова".

Седници Савета безбедности присуствује председник Србије Александар Вучић, као и косовски председник Хашим Тачи.

Подсекретар УН за мировне операције Жан Пјер Лакроа представио је последња дешавања на Косову и Метохији. Истакао је да су додатно нарушени односи Београда и Приштине, као и да није било напретка у дијалогу у којем посредује Брисел.

"Забринути смо због ситуације на терену, посебно на северу Косова, и зато је неопходно да Приштина и Београд избегну било какве кораке који би могли да додатно погоршају ситуацију, већ радије да нађу начине да побољшају дијалог и међусобне односе", рекао је Лакроа отварајући ванредну седницу Савета безбедности о Косову и Метохији.

У обраћању које је уследило, председник Вучић је указао да Приштина није спровела оно што је било договорено Бриселским споразумом и набројао све тачке споразума које је Београд спровео у дело.

Истиче да због тога не прихвата уобичајене фразе да "обе стране треба нешто да ураде".

Рекао је да је Приштина увела најпре таксе од 10 одсто, а када је видела да је албанска јавност добро реаговала, подигли их и на 100 одсто.

"Они су чак убили сваки вид трговине између централне Србије и Косова и, штавише, угрозили целу српску заједницу, јер је то једини начин за њих да зарађују, да преживе, добију лекове, и то је одувек био једини начин да преживе. Прекршили су све споразуме на које се позива чак и ЕУ", поручио је Вучић.

Без оправдања за формирање "војске Косова" 

Председник Србије је навео и да не постоји правно оправдање за формирање "војске Косова", чак ни у косовском уставу, који Србија не признаје. У њему се наводи да су за формирање војске потребни и гласови Срба, које нису добили.

Када је реч о захтеву Приштине за чланство у Интерполу, Вучић је рекао да је Србија бранила свој суверенитет, у складу са Повељом УН. Говорили смо им да не иду пред Интерпол, Унеско и ЕНТСО-Е, рекао је Вучић.

"Србија је увек спремна да настави процес дијалога, желели бисмо да позовем и УН да преузму већу улогу у будућности, немамо ништа против дијалога под покровитељством ЕУ, али желимо да се УН више укључе, да видимо кораке које ће предузети Приштина, морају да повуку таксе и друге потезе и наћи ћемо начин да обезбедимо сигурности нашег народа", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао и да је Приштина изабрала нови преговарачки тим у којем су људи из ОВК који су под истрагом због злочина над српским цивилима.

"Ставили су све њихове предуслове и захтеве за наставак дијалога, да Србија призна независност Косова, да разуме да су границе Косова оне које они мисле да јесу и да неће променити чак ни облик државе, као унитарне, зато што ће Срби добити – ништа", навео је Вучић.

За крај је на српском поручио народу на Космету да ће Србија увек бити уз њих.

"Даме и господо, браћо Срби и сестре Српкиње, желим да вам се захвалим на свему што сте издржали, мукама кроз које сте прошли, и да вам поручим да је Србија уз вас и да ће увек бити уз вас", закључио је Вучић.

Тачи: Ништа ванредно се није десило 

Након обраћања председника Вучића, косовски председник Хашим Тачи је рекао се "ништа ванредно није десило прошле недеље".

"Одлука о формирању војске је чак закаснила пет година и није погрешна одлука", рекао је Тачи и додао да су каснили јер су "чекали добру вољу оних који то нису показали".

Тачи тврди да Приштина прошле недеље није донела ниједну одлуку која је у супротности са Резолуцијом 1244 и планом Мартија Ахтисарија, уставом Косова и међународним правом.

"На крају, имамо оно што је најважније – одлука Међународног суда правде која је донет на иницијативу државе Србије, односно тадашњег министра спољних послова Вука Јеремића, да Косово није прекршило међународно право приликом проглашења независности. То је апсолутно право да има и војску", рекао је Тачи.

Навео је и да му је жао што Срби на Косову не учествују у косовској војсци и што су многи напустили КБС.

"Проблем који имају наши северни суседи није војска Косова већ егзистенција државе Косово. Без дијалога и коначног споразума остајемо земље које само производе драме", рекао је Тачи који сматра да је "будућност у евроатлантским интеграцијама".

Хашим Тачи је рекао да је пре две деценије био у униформи и борио се против режима Слободана Милошевића.

"Поносим се својом прошлошћу и прошлошћу мојих сабораца. Сада као председник знам да имам испред себе још једну велику обавезу, борбу за мир и бољу будућност, да заокружимо вековну борбу наших народа", поручио је Тачи.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво