Инциденти током изборног дана

Изборни дан у Лучанима обележио је и низ инцидената, као и размена оптужби у страначким саопштењима. Провокација је било и у Кладову.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић по затварању биралишта издао је саопштење о наводним инцидентима за време гласања у општини Лучане.

Стефановић тврди је лидер Двери Бошко Обрадовић, са групом страначких функционера, упао вечерас у просторије Полицијске станице у Гучи и вређао државног секретара МУП-а Дијану Хркаловић.

"Кулминација бахатог, дивљачког и насилничког понашања Бошка Обрадовића и једног дела функционера Савеза за Србију, који су данас у општини Лучани физички напали више људи, прво жену која је дошла да гласа на бирачко место, а потом и новинара, догодила се вечерас око 19 часова, када је Бошко Обрадовић са групом страначких функционера, упао у просторије Полицијске станице у Гучи, у покушају да се на насилан начин обрачуна са полицијом, која је радила свој посао по налогу тужиоца", саопштио је Стефановић.

Према речима Стефановића, "насртаји на жене постају обавезни део политичког програма Савеза за Србију, а уједно служе и да прикрију недостатак подршке грађана и у великој мери инспирушу најгоре понашање у нашем друштву".

"Најоштрије осуђујем овакво насиље и бахато понашање и пружам пуну подршку свим колегама који се на частан начин боре за поштовање закона и кажњавање насилника, ма ко они били", закључио је Стефановић.

Поводом инцидента у Полицијскј станици у Гучи, Дијана Хркаловић је рекла да су се представници Савеза за Србију, предвођени Бошком Обрадовићем, насилно упали у станицу како би се обрачунали са полицијским службеницима и спречили их у њиховом раду, саопштио је МУП.

"Наводно незадовољни привођењем Лазара Ђуровића, једног од представника њиховог Савеза, који је доведен у станицу по налогу тужиоца због сумње да је напао новинара испред једног бирачаког места, на најбруталнији начин желели су да се обрачунају са људима из полиције и тужилаштва", навела је Хркаловићева.

Тврди да су по сваку цену хтели да се обрачунају са полицајцима, али и са тужиоцима који су у том тренутку узимали изјаву од Ђуровића у станици.

Према њеним речима, дошла је да обиђе полицијске службенике и да пружим им подршку због медијских напада брадовића, у тренутку када је на пристојан начин покушала да смири ситуацију, уследиле су најбруталније увреде од стране Бошка Обрадовића.

"Не тражим заштиту за себе, али не могу да дозволим да Обрадовић и један део функционера Савеза за Србију нападају часне полицајце, моје колеге које предано и поштено раде свој посао", нагласила је Хркаловићева.

Са друге стране, Савез за Србију саопштио је да су чланови његовог Председништва вечерас отишли у полицијску станицу у Гучи да траже ослобађање једног њиховог активисте, који је задржан, и тамо су затекли државну секретарку Министарства унутрашњих послова Дијану Хркаловић. "Шта Дијана Хркаловић ради у Гучи на изборни дан", упитао је СЗС.

У новом саопштњу Савеза за Србију тврди се да је ухапшено пет активиста те организације, и поручује да неће више бити избора док се не испуне њихови услови, а до испуњења - наставиће са протестима.

"Понављамо у оваквим условима избора више не може бити. Одлука Председништва Савеза за Србију је да се настави борба за фер изборне услове и да се настави подршка протестима који се настављају ову суботу у Београду", пише у саопштењу.

Раније данас саопштено је да су припадници полиције идентификовали су током дана Б. П. (37) из Пријепоља као особу која је на бирачком месту у Котражи, у општини Лучани, напала двоје грађана који су дошли да гласају на локалним изборима.

Посматрачка мисија ЦРТА навела је да су веће неправилности забележене на 11 од укупно 43 бирачка места, међу којима су гласање без личних исправа, кршење тајности гласања, некоришћење невидљивог спреја и УВ лампе, као и случајеви вођења паралелних спискова гласача. "Као вид притиска на бираче, издвајамо случај у Котражи где су неидентификоване особе испред бирачког места легитимисала бираче", наводи ЦРТА.

Како додају, приликом обиласка бирачког места Граб, мобилном тиму Црте исечене су гуме на аутомобилу и непозната лица спречила су акредитованим посматрачима приступ бирачком месту.

Српска напредна странка саопштила је да су присталице Савеза за Србију у току преподнева противзаконито упали на бирачко место 25 у Котражи где су насилним методама спречавали грађане да гласају и ометали изборни процес. СНС је саопштила да има поуздане информације да је један од лидера СЗС Драган Ђилас лично наредио разбијање бирачких кутија и уништавање дела изборног материјала у општини Лучани.

СНС такође поручује да има сазнања да су за ову акцију ангажовани "бројни Ђиласови, Обрадовићеви и Јеремићеви батинаши", који су од јутрос присутни на територији општине Лучани, а који су дошли из различитих општина, од Чачка до Пријепоља.

Један од лидера СЗС Бошко Обрадовић тврди да је полиција на појединим бирачким местима у Лучанима почела да хапси опозиционе активисте. Он тврди да је у полицијској станици у Гучи приведен Борко Пушкић, председник ИО Двери, јер је, како је рекао на конференцији за новинаре, спречио да се у Котражи користе паралелни спискови, саопштио је СЗС.

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) саопштио је да представници Савеза за Србију, међу којима су препознали људе из Двери, позивали њихове чланове и симпатизере и вршили притисак на њих да не гласају за ПОКС, претећи им и уцењујући их.

Активисти СНС-а жалили су се на неправилности и у Кладову. Први на листи "Александар Вучић - Зато што волимо Кладово" и кандидат за председника те општине Саша Николић изјавио је да кандидат СПС за председника општине Радован Арежина на "најбруталнији начин вређа, пресреће и физички насрће на активисте СНС".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи