Протест у Косовској Митровици – Имају ли српска деца право на живот?

У Дому у Косовској Митровици данас у подне миран протест против одлука Приштине одржали су представници удружења за подршку и бригу о деци и одраслим лицима са посебним потребама "Подржи ме"

Представници удружења су упозорили да се неразумне мере Приштине одражавају на рад удружења, али и на положај особа са инвалидитетом.

Ивана Ракић, председница удружења "Подржи ме" рекла је да су се окупили родитељи болесне деце, који носе велики терет и посебно су погођени кризом након тешких мера Приштине.

Ракићева је представнике међународне заједнице питала имају ли српска деца право на лечење, на живот и мирно детињство.

"Нисте нас заштитили пре 19 година, зашто то не урадите сада? Много смо пропатили, али нећемо одустати, јер одавде нема назад. Наша деца од рођења немају праву слободу, али ми ћемо остати овде, верујемо нашој Србији", поручила је Ракићева кроз сузе.

У име родитеља деце са посебним потребама, обратила се Мирјана Јовановић која је истакла да Уницеф не би смео да дозволи све што се дешава на КиМ, а не да гледа ову срамоту.

Маратонац Благоје Јанаћковић, навео је да народ мора да се бори и покаже да је јак.

"Ове мере нас све погађају, молимо за разумевање према нама", поручио је и праћен сузама у сали, поновио апел свету да отвори очи и укине мере Приштине.

"Болници у Косовској Митровици недостају лекови"

Милан Ивановић, директор КБЦ "Косовска Митровица" наводи да се економска блокада све више одржава на рад Клиничко болничког центра.

Истиче да је све мање лекова, да је ситуација све тежа, а да су обавезе према грађанима велике.

"Сваког дана овде лежи између 350 и 400 пацијената, а годишње се уради око 1.800 операција и више од 600 порођаја", наводи Ивановић.

Додаје да постоји хуманитрана криза у несташици појединих антибиотика, анестетика, цитостатика.

"У овом тренутку постоји једна хуманитарна криза у несташици појединих антибиотика, анестетика, цитостатика. Тако да ако се настави ова ситуација са блокадом и са овим сулудим санкцијама заиста ово може прерасти у онемогућено лечење наших пацијената. За сад успевамо да их адекватно збринемо", закључио је Ивановић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво