"Србија као ослонац Републике Српске"

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у интервјуу за Први програм Радио Београда да Србију види као ослонац Републике Српске.

"Могу да поновим да је Србија ослонац Републици Српској и то је виђење грађана и моја обавеза да кажем њихов став. Та сарадња је претходних година доживела нове димензије које раније нису постојале, и ја то наравно поздрављам. Увек сам ових година поздрављала активизам који је долазио од стране институција Србије, на челу са председником Александром Вучићем, који су помагали нашим општинама, реализовали различите пројекте, који су се укључили у инфраструктурне пројекте, рекла је Жељка Цвијановић.

Подсетила је да се Србија ангажовала на изградњи моста Братунац – Љубовија, да је урадила свој део посла веома брзо, али када се дошло до процедуралних питања и категоризације прелаза, онда је све на неки начин блокирано од стране институција БиХ.

"С друге стране, имамо обећања да ће Србија бити укључена и у неке друге важне инфраструктурне пројекте, саобраћајнице, изградњу ауто-пута у Српској, и ми смо задовољни због тога. Желимо да имамо комуникацијску везу која ће бити наша, директна, реч је о ауто-путу који повезује Бањалуку и Србију, и то је један од императива, нешто што наши грађани очекују", навела је Цвијановићева.

Подсећа да је подржала и поздравила помоћ Владе Србије на општинском плану и да је помоћ реализована преко Владе Републике Српске. 

"Стигли смо до многих општина, реализовали многе важне пројекте, изградњу школа, вртића, комуналне инфраструктуре, културних центара. Ја мислим да је то веома важан искорак и наравно да поздрављам такав приступ од председника Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић и свих људи који су били ангажовани у институцијама. Важно је да одржавамо ту везу, важно је и да ценимо улогу коју Србија има у региону", каже председница РС.

На Србији терети и притисци које не заслужује 

Према њеним речима, многи покушавају да на леђа Србије натоваре терете и притиске које она не заслужује. 

"Ми разумемо и велике проблеме, велике дилеме и политички отворена питања која постоје у тешким процесима. На пример, ми разумемо настојање да се успостави адекватна комуникација између Београда и Приштине, и мислим да и ми треба да дамо подршку Србији, зашто да не? Али исто тако, оно што треба да се цени, а људи у БиХ, изван Републике Српске, неће да виде, јесте да Србија има врло коректан однос према БиХ. У Србији увек кажу да ће поштовати оно што буде догвор два ентитета и три конститутивна народа, а да у оквиру тога, наравно, на један посебан начаин, доживљавају, воле, виде и желе да помажу Републику Српску и за мене је то један сасвим природан однос", истиче Жељка Цвијановић.

Очекује да ће се сарадња наставити и да ће ићи добтим путем, како и до сада. Напомиње да постоји добро разумевање и да институције сарађују, да се консултују о питањима која се тичу и Србије и Републике Српске а очекује да ће тако бити и у будућности. 

Жељка Цвијановић коментарише и најновије одлуке власти у Приштини.

"Ја имам један потпуно негативан став у ситуацији кад имате некога ко ради шта хоће, а никада не добије ни једну ружну реч од ЕУ, међународне заједнице, а с друге стране имате некога ко не уради ништа лоше, а стално је под неким негативним притиском. То су такви двоструки аршини, да се то просто не да истрпети овде у регији", поручила је Цвијановићева. 

Како каже, да је којим случајем неко други направио овакав потез, да је неко из Српске покренуо угрожавање Цефта арамнжана, или из Србије, то би било у свиммеђународним извештајима. 

"Ми бисмо били тема свих међународних форума, осуде таквог понашања, претње, долазиле би са свх међународних адреса. Овде имате косовске струтуре које направе неки потез и сви се онда праве невини и наивни у међународној заједници, да не би случајно упутили какву лошу или оштру реч према том немирном детету, како они воле да кажу. Дакле, то је застрашујуће. Последице су да ми упорно имамо нестабилност у региону, уместо да неке ствари завршимо, довршимо неке процесе", напомиње Цијановићева.

Неко може да ради шта хоће а неко ни оно што се од њега очекује 

Додаје да иритира то што неко може да ради шта год хоће а неко други не може да ради чак ни оно што се од њега очекује и што је исправно, јер за то упорно добија критике.

"То је толико неизбалансиран приступ, да мислим да се не може, да кажем, завшити добро", сматра Жељка Цвијановић.

Каже да су због повећања такси од стране Приштине после дице лоше и за Републику Српску. 

"То је нешто што ће се осетити и овде, у смислу рушења арнажмана који нама некада није био драг, али смо се сви обавезали и направили ЦЕФТА аранжман који би требало да буде нека почетна тачка за интеграцију, према којој, бар политички изнесено по ставовима, тежимо. И онда, нешто функционише, усавршавате одређене ствари, уклањате одредђене баријере, трошите неко време, енергију, институције међусобно раде и неко дође и то уруши једним потезом. Наравно да сматрам да је то лоше. Али посебно лошим сматрам политички однос према одређеним питањима", додала је Цвијановићева.

Истиче да, ако се посматрају ствари са аспекта кршења људских права, угрожавања права одређених заједница, непоштовања некога другог, "а очекујете поштовање за себе, онда морам да кажем да сам ту још више уплашена оним што видим, а говорим и о Србима са Космета који су перманентно угрожени".

"Нико се тиме не бави на адекватан начин. А сећамо се, у прошлости, како су се отварала бројна питања, како је тема људских права су била омиљена тема запада и увек су нам долазили штитећи некога. Сада су овде, морам рећи, пали на испиту. Мислим да су пали на испиту, да су толико неизбалансирани, пристрасни, толико неправедни и према Србији и према нама у РС да се то не да трпети", сматра председница РС.

Стабилна ситуација у РС 

Политичка ситуација у Српској, након недавно одржаних избора, је стабилна, истиче Цвијановићева.

"Показали смо свој капацитет да приведемо крају формирање власти након одржаних избора. Као што знате, остало је још да се формира влада – за два до три дана имаћемо нову Владу Републике Српске, одмах након тога биће предложен буџет у Народној скупштини, и тиме ћемо све завршити до краја календарске године. По томе се, наравно, у многоме разликујемо од остатка Босне и Херцеговине, где још увек ти процеси трају, не знамо кад ће бити конституисана власт, нити на нивоу БиХ, а поготову кад ће бити конституисана на нивоу Федерације", напомиње Цвијановићева.

Сматра да то показује да је РС у значајној предности и да је радује апсолутна стабилност као и велики број партија које дају подршку раду нове Владе.

"Имаћемо прилику да то видимо у парламенту, то ће подразумевати да Влада Републике Српске има једну комотнију позицију да може да спроводи своју политику. Такође, посебно ме радује то што постоји једна директна комуникација, директна веза између институција Републике Српске и наших представника на нивоу Сарајева, превасходно мислим на председавајућег Председништва БиХ, српског члана Председништва Милорада Додика и то ће олакшати посао, прво мени као председнику Републике, а онда наравно и Влади и свим нашим другим институцијама које ће моћи да се посвете развоју који неће више бити под страшним притиском како смо били, рецимо, претходне четири године кад смо имали различиту гарнитуру власти на два нивоа", напомиње саговорница Радио Београда.

О најављеним изменама Кривичног законика, којима су предвиђене казне за српске политичаре који би у Сарајеву доносили одлуке супротне ставовима институција Републике Срске, каже да су оправдане.

"Ви ако одете у Сарајево да обављате неку функцију, ви нисте изабрани у некој шестој земљи, или на територији неке друге планете, ви долазите из РС и природно је и нормално да прво усаглашавате своје ставове са институцијама Републике Српске, а онда да ваше деловање у Сарајеву одрази оно што је избалансирани, договорени усаглашени, искооридисани став управо са својим институцијама. А то значи и са оним што желе ваши грађани. Не можете се понашати изоловано", напомиње Жељка Цвијановић. 

Тешко дефинисање спољне политике БиХ 

Говорећи о спољној политици БиХ, председница Републике Српске Жељка Цвијановић каже да је држави, која има огромне потешкоће да дефинише своју унутрашњу политику и да има јединствен унутрашњи став, тешко да дефинише спољну политику. Истиче и да Рпублика Српска остаје војно неутрална.

"Нека врста нереда или неповерење које имате на унутрашњем плану мора по правилу да се одрази и на спољном плану, и свакако да су ту велике потешкоће. Оно што се открива, да тако кажем, и што је евидентно, јесте да постоје различити приступи одређеним питањима. Кад је у питању европски пут, онда ми ту мање-више имамо усаглашене ставове, да је то наше опредељење, да у политичком смислу ми треба да будемо у ЕУ", рекла је Жељка Цвијановић. 

Кад су у питању НАТО интеграције, Цвијановићева каже да су постојале различите фазе, да се дискутовало  и доношени су одређени документи.

"Оно што сад можемо рећи, да је најсвежији такав документ управо онај који смо донели у октобру 2017. у Народној скупштини РС, а то је резолуција о заштити уставног поретка и војне неутралности, чиме Република јасно показује свој став да сматра да не треба да се креће НАТО интеграцијама", каже Цвијановићева.

Жељка Цвијановић каже за магазин Седмица да је сарадња са западним земљама неминовна, али да она мора да има нека правила.

"Та правила подразумевају да можете да причате о неким одређеним стварима. Да неко ко врши овако важну позицију као што је то председник Републике, не може да им говори оно што желе да чују, ја морам њима да говорим оно што јесте стварно стање, и наравно да се трудим заједно са свима другима, да и њихов приступ тој реалности постане коначно реалан јер је много дуго био нереалан, имагинаран, био је у складу са нечим што су они јако желели, а у суштини нису се ни сами помирили са оним што је реалност", указује Жељка Цвијановић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи