Вучић: Идем на седницу СБ УН да кажем истину

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће у понедељак учествовати на седници СБ УН, коју је Србија тражила због одлуке Приштине о формирању војске.

"Ићи ћу на ту седницу без обзира да ли ће бити отворена или затворена за јавност. Рећи ћу истину колико смо труда и енергије уложили за компоримис, а колико други то нису желели и то ћу у лице да кажем онима који су се правили да подржавају дијалог и компромисно решење", рекао је Вучић за ТВ Прва.

Истакао је да је Србија упозорила целу међународну заједницу на потезе Приштне, пет сталних чланица СБ УН, 10 осталих чланица, Генералну скупштину УН...

"Покушаћу да кажем да смо прихватили Бриселски споразум, као тежак споразум, све смо изнели на својим плећима, али смо знали да је Србији потребан мир", указао је председник и подвукао да Србији не требају нови сукоби и ратови.

Поновио је да је Србија испунила све ставке Бриселског споразума и тешке услове, а Приштина ниједну.

Не мисли, каже, да је Србија нарушила Брислески споразум тиме што су четири педседника општине са севера Косова поднели оставке.

Како каже, то је њихова одлука и испровоцирана је таксама од 100 одсто које су усмерене да се разори српско руководство.

Србија неће дозволити хуманитарну катастрофу на Косову, поручио је и одбацио инсинуације да је слика "пренадувана".

Председник је потврдио да ће одмах после седнице СБ у Бриселу учествовати на састанку регионалних лидера, који је организовала шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

"Идем у Њујорк, па право у Брисел и своју славу ћу да проведем тамо, код Могерини. Чудан позив смо добили - три председника, три премијера. Ваљда је то начин да се некако споје Београд и Приштина, али тема ће бити цео регион, ваљда и Цефта", рекао је он за ТВ Прва.

Додаје да је дијалог у Бриселу мучење, али да постоје виши циљеви.

"Нико у томе не ужива, али замислите да не одем на тај скуп", рекао је председник.

Председник оцењује да ће Албанци укинути таксе онда када Америка буде желела дијалог.

"То може да се догоди следеће недеље, ако Американци буду рекли, а може да се догоди никада, као што Харадинај каже. Видећемо. Ми морамо да будемо спремни на обе опције", рекао је Вучић и приметио да је очигледно да Албанци не поштују и не слушају ЕУ.

"Приштина резолуцијом затвара врата дијалогу"

Председник је рекао да је Приштина вечерашњим усвајањем резолуције о дијалогу "желела да суштински затвори врата дијалогу".

Резолуција, каже, подразумева три кључне ствари: да сваки договор мора да води пуној независности Косова, да нема промене граница тј. да Косово мора бити признато у оквирима садашњих граница, те да мора бити задржана целовитост територије Косова по унитарном принципу, што значи да неки делови територије не могу да имају аутономију.

"Што ће рећи да су желели да суштински затворе врата сваком дијалогу. Овим папиром су недвосмислено рекли 'ми хоћемо све и по сваку цену'", рекао је председник.

Тобоже спремни су на дијалог, каже, али је питање – о чему после овога што су изнели у резолуцији.

Поводом одлуке Приштине о именовању Фатмира Љимаја и Шпенд Ахметија на чело преговарачког тима, Вучић је рекао да Албанци прво треба све да врате на пређашње стање, да повуку оно што су урадили, па онда може да се настави дијалог, а нека бирају, каже, кога хоће...

Истакао је да Београд није лобирао да се Приштини онемогући визна либерализација, те да то ни не може бити разлог за увођење мера. 

На питање шта је пресек стања, рекао је да је то чињеница да Србија у 2018. има раст од 4,5 одсто и једна је од најбољих европских земаља по томе, међу пет-шест, да има суфицт у буџету трећу годину заредом.

"Све што радите је да економија буде успешнија и да људи живе боље, људи су још сиромашни, за пет година то не можете да промените али можете да промените тренд", рекао је председник.

Србија има највише страних директних инвестиција, отвара највише фабрика, може да се похвали економским резултатима каквим мало ко може.

Али, остаје највећи проблем Србије, истакао је, проблем Косова и Метохије.

Додао је да после гласања у Интерполу није ликовао ниједног тренутка, али да је Приштину погодило то што су очекивали да им "велики мама и тата" обезбеде чланство у тој органзиацији.

Указао је и да је борба за повлачење признања независности Косова посао Србије. 

"Компромис једино решење, али нисмо му ни близу"

Председник напомиње да је компромис са Приштином једини спас за Србију, али да ни близу нисмо никаквом решењу, нити се о њему тренутно разговара.

На питање да ли је тачно тумачење да прекид дијалога одговара и Бриселу и Приштини и Београду и које је то његово решење, јер се у јавности само говори о неком предлогу разграничења, Вучић каже:

"Јасно је да за то немамо подршку у земљи, ни да Албанци то неће. Немам ја то решење, не постоји то решење, моје је било да се борим".

Макар пропао и изгубио све, каже, волео би да решење постоји.

"Да остане запамћено да сам нешто реално, рационало, важно предложио, ма шта други говорили. У историји ће остати записано да смо спровели фискалу консолидацију, и друге еконосмке мере, али то је одрживо само ако имамо мир, мир имамо само ако постигнемо решење, инацће цгхе т бити крхки мир. Јесмо ли близу? Нисмо нигде, ни не разговарамо", рекао је Вучић.

Како каже, и кад предложи нешто - то се прво одбије у српској јавности, а потом и код Албанаца.

Верује, међутим, да Брисел искрено жели договор.

"Ја сам рекао да је разграничење компромис. Сваки компромис је спас за Србију, али ћемо решење тешко постићи после оваквих саопштења у Приштини", рекао је Вучић.

"Србија ће заштити свој народ на КиМ"

Председник је поновио да ће Србија заштити свој народ на КиМ од могућих протеривања, погрома и убијања.

Вучић је навео да не жели да говори на који начин ће Срби на КиМ бити заштићени нити о техничким детаљима, али да је суштина да ће они бити заштићени.

Навео је да, упркос неким површним тумачењима и теоријама завере које тврде супротно, Србија нема право да уђе на север Косова по Резолуцији 1244, и да улазак српске војске може бити могућ уз дозволу Кфор-а односно НАТО-а.

Како каже, ни трупе косовских Албанаца не могу да уђу на север Косова ако не испуне два услова: добијање дозволе од НАТО-а и српске заједнице на северу, односно представника све четири већински српске општине.

Председник Србије навео је да му је Рамуш Харадинај једном приликом рекао да их штити САД, те да очекују да Србија "нешто уради" како би Америка имала разлог да реагује и протера све Србе са КиМ.

"Ми то не смемо да дозволимо, да се затре српско семе на КиМ, то је наша политика", закључио је Вучић.

Вучић о протестима, опозицији, изборима 

Председник је на ТВ Прва говорио и о протестима. Поручио је да неће да испуњава захтеве оних за које сматра да су били катастрофални за Србију и који су покрали земљу, али да поштује народ.

Вучић је одбацио тврдње једног од оснивача Савеза за Србију Драгана Ђиласа да га је 2016. године звао у Владу Србије.

Истиче да то да ли ће бити ванредних избора не зависи од њега, већ од ситуације у земљи и на Косову и Метохији.

Верује и да би СНС на изборима остварио до сада највећу победу, имајући у виду резултате истраживања, упркос тврдњама неких аналитичара и опозиције, али каже: "Шта бисмо тиме добили? То је питање и за моје сараднике...".

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво