У Београду протест грађана против насиља

Протест под називом "Хајде да се пребројимо" одржан је у Београду након прошлонедељног протеста "Стоп крвавим кошуљама" због напада на Борка Стефановића прошлог месеца.

Грађани су се окупили око 18 часова на Платоу испред Филозофског факултета у Београду, где су се обратили академик Душан Теодоровић и глумац Тихомир Станић који су изнели захтеве окупљених.

"Односи се на наше најстарије грађане – морају да врате сваки украдени динар пензија, то је прва ствар око које треба да се мисли. Други захтев се односи на младе на студенте. Направили су квази универзитете, издали су хиљаде лажних диплома, запослили су их у министарствима, а млади одлазе у Немачку, Канаду. Александре Вучићу, говориш о изборима. Нема избора док си ти пет сати на националним фреквенцијама", рекао је Теодоровић.

Станић је поручио да је повод за окупљање грађана физичко и вербално насиље.

Учесници протеста затим су кренули у протестну шетњу, преко Теразија ка Скупштини Србије. Наставили су Таковском улицом и зауставили се испред зграде РТС-а где су негодовали и затражили већи простор за опозицију у информативном програму.

На скупу није било страначких обележја, a oкупљени су узвикивали пароле попут "Има нас" и носили заставе Србије.

Протесту су присуствовали и лидери опозиције Драган Ђилас, председник покретра Двери Бошко Обрадовић, лидер Демократске странке Зоран Лутовац, председник Левице Србије Борко Стефановић и председник Демократске странке Србије Милош Јовановић.

Протест је завршен најавом учесника да ће се следећи пут окупити 16. јануара на годишњицу убиства политичара са Косова Оливера Ивановића.

Лидер Левице Србије Борко Стефановић рекао је, на крају шетње, да су се грађани скупили "да их виде, чују и, преброје".

"Никад више Србија крвавих глава и кошуља. Ми вам кажемо вечерас из величанственог Београда под снегом и реком слободних људи - нећете нас зауставити и ућуткати. Нећемо отићи тихо у ноћ, борићемо се до краја, до победе", рекао је Стефановић.

Протест "Стоп крвавим кошуљама" одржан је и прошле суботе у Београду. Повод за протест био је напад на Борка Стефановића у Крушевцу. 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво