Седница косовске скупштине у 14 часова, без посланика Српске листе и ДСК-а

Ванредна седница косовског парламента о дијалогу са Београдом биће одржана у 14 сати, на захтев 42 посланика. Седници неће присуствовати посланици Српске листе, најутицајнији опозициони Демокртски савез Косова, који предводи Иса Мустафа, и највероватније Покрет Самоопредељања.

Одржавање седнице потврдило је Председништво парламента, а председник Кадри Весељи, је новинарима рекао да "Косово има легитимитет за дијалог са Србијом" и има став о улози парламента у наставку тог дијалога.

"На ванредној седници поручићемо да је ово прилика за Србију да учествује у дијалогу, а наши захтеви су јасни – узајамно признање и чланство у УН", истакао је Весељи, пренела је Коха онлајн.

Седници, међутим, неће присуствовати посланици Српске листе, најутицајнијег опозиционог Демократског савеза Косова, Исе Мустафе, а највероватније ни, такође, опозиционог Покрета Самоопредељење, чији шеф парламентарне групе, Глауф Коњуфца, није присуствовао ни седници Председништва.

Потпредседник ДСК, Авдулах Хоти, је након седнице Председништва, новинарима потврдио да посланици те странке неће учествовати у ванредном заседању парламента о Предлогу резолуције која дефинише улогу скупштине и састав тима за наставак дијалога са Београдом.

"Не може бити платформе, не можемо обезбедити тим за дијалог. Резолуција је неуспешан покушај Социјалдемократске партије (СДП) да покрије тајну коалицију са ПАН-ом ", рекао је Хоти, пренела је Коха.

Хоти истиче и да посланици ДСК не могу да учествују у раду парламента из више разлога, а један од њих је, како каже, да влада која нема легитимитет не може да учествује у дијалогу.

"Важно је постизање консензуса албанских партија о дијалогу" 

Шеф парламентарне групе највеће чланце владајуће коалиције Демократске партије Косова, Мемљи Краснићи, је изјавио да данашња седница парламента има за циљ да усвоји предложену резолуцију о дијалогу са Београдом и да изабере тим Приштине који ће предводити тај дијалог.

"ДПК сматра изузетно важним постизање консензуса албанских партија у процесу дијалога, али део опозиције, нажалост, и даље преузима одгворност за неуспех тог процеса", рекао је Краснићи.

"Позивамо вас да преузмете улогу на коју вас обавезује устав и закони који су на снази, како би се Косово боље представило у дијалогу са Србијом", додао је Краснићи.

Критикујући понашање посланика ДСК, Краснићи је истакао да "они своје ставове мењају по неколико пута дневно у складу са временским приликама".

"Нажалост, они немају јасан став за било шта, нити о овом питању. Само одбијање овог веома важног процеса је јасно", рекао је Краснићи и поновио да је важно да сви актери буду део дијалога, који се води уз подршку Брисела.

Према предложеној резолуцији, иначе, председник СДП Шпенд Ахмети би требало да буде део приштинског тима за дијалог са Београдом, уз Фатмира Љимаја, лидера Иницијативе.

Потпредседник СДП, Висар Имери, рекао је раније да је процес наставка дијалога са Београдом прихватљив само уз узајамно признавање и чланство Косова у УН, што би убрзало пут Приштине ка ЕУ И НАТО.

Председник косовске скупштине Кадри Весељи, рекао је синоћ да су странке Албанаца постигле консензус странака владајуће коалиције са СДП-ом, Иницијативом и Алтернативом о Предлогу резолуције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво