Медији у свету о косовској војсци

Светске агенције пренеле су вест из Приштине о усвајању закона о формирању косовске војске, а италијанска Анса наводи да су ту одлуку отворено подржали САД, Велика Британија и Немачка, док су НАТО и ЕУ изразили значајно противљење.

Британски Ројтерс указује да су САД овај потез окарактерисале као "историјски", али да га је НАТО Алијанса критиковала.

Анса наводи да су посланици косовске скупштине брзо изгласали три закона којима се мења мандат Косовских безбедносних снага (КБС) из цивилног у војни, без промене имена ових снага.

Одлуку Приштине отворено су подржали САД, Велика Британија и Немачка, док су НАТО и ЕУ изразили значајно противљење, уз оцену да сада није одговарајући тренутак и да би све требало да буде изведено уз неопходне уставне амандмане, пише Анса.

Ројтерс истиче да се све то догађа недељу дана након што је премијерка Србије Ана Брнабић упозорила да би тај потез могао да изазове војну интервенцију Београда.

Агенција наглашава да се Србија снажно противи овом потезу и подсећа да је Београд упозорио да би формирање тзв. косовске војске могло да дестабилизује Балкан.

И руска агенција ТАС пренела је да је парламент непризнате републике Косово одобрио стварање војске на седници, истичући да у гласању нису учествовали чланови Српске листе.

ТАС преноси и да су након усвајања закона косовски лидер Хашим Тачи и премијер Рамуш Харадинај честитали посланицима и грађанима Косова.

Агенција преноси да је Београд веома забринут због планова Косова и да ће председник Србије Александар Вучић посетити јединице у Копненој зони безбедности.

Подсећа и да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да су планови Косова о формирању оружаних снага у погрешно време те да би могли да подрију стабилност и нашкоде перспективи чланства Косова у НАТО.

"Скупштина у Приштини одобрила војску, Београд се противи"

Америчка агенција Блумберг известила је о усвајању закона за формирање тзв. војске Косова, наглашавајући да Србија то види као препреку у нормализацији односа Београда и Приштине.

Агенција наводи да су данашњим гласањем заобиђене примедбе представника Срба у косовској скупштини, који су раније блокирали покушаје измене косовског устава, који не предвиђа регуларну војску.

Косово је 2008. године једнострано прогласило независност, подсећа Блумберг и додаје да обе стране треба да разреше спорове да би се квалификовале за чланство у Европској унији.

Такође се подсећа да је српска премијерка Ана Брнабић упозорила да би те јединице могле бити употребљене против српске мањине на Косову, што би могло да изазове одговор Београда.

Приштина пркоси Србији и НАТО-у, констатује "Њујорк тајмс" поводом одлуке Приштине о стварању војске. 

Лист наводи да су се томе противили НАТО и Србија, која је поручила да ће то представљати претњу миру у балканском региону, који још носи ратне ожиљке.

Америчка агенција Асошијетед прес пренела је као хитну вест ("алерт") да је Србија затражила хитну седницу Савета безбедности УН због одлуке Косова да формира војску.

Затим је у широј вести такође под ознаком хитно пренела изјаву шефа српске дипломатије Ивице Дачића да је формирање војске "најдиректнија претња миру и стабилности у региону и безбедности српског народа".

АП подсећа да је НАТО бомбаровао Србију 78 дана 1999. године како би "зауставио њен обрачун са албанским сепаратистима", као и да је Косово прогласило независност 2008. што Србија не признаје.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи