Штрахе: Формирање косовске војске води даљој дестабилизацији региона

Аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе оштро је критиковао одлуку косовске скупштине о формирању војске Косова, оценивши да би то могло водити ка даљој дестабилизацији региона.

Штрахе је подсетио да Резолуција Савета безбедности УН 1244 каже да Косово нема паво на своју војску и истакао да ова одлука Приштине не подстиче мир на Балкану.

Он је указао, с тим у вези, и на изјаве генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, који је изразио жаљење због овог корака.

Штрахе је, у саопштењу, изразио стрепњу да би ово деловање могло сада да води ка даљој дестабилизацији региона.

"Ради се о даљем једностраном деловању Косова, као што је учињено и приликом увођења такси на српску робу од 100 одсто. Ако Приштина настави тако да делује биће суочена са међународном изолацијом", поручује Штрахе.

И министарка иностраних послова Аустрије Карин Кнајсел каже да одлука о трансформацији Косовских безбедносних снага у војску не доприноси миру.

"Добросуседски односи су важан предуслог у напорима Косова за интеграцију у ЕУ, пре свега нормализација односа са Србијом је за то од приоритетног значаја", подсетила је Кнајсел у саопштењу за медије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво