Ракић: Пуцањ у мир, позив Србима на суздржаност

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је на конференцији за новинаре да је одлуком Приштине о трансформацији КБС у војску нападнут мир на Космету и да је најгрубље погажена резолуција УН 1244 којом се предвиђа да је једина оружана формација на КиМ Кфор. Спрски посланици обратиће се уставном суду.

"У име Кризног штаба локалне самоуправе све четири општине на северу, позивам Србе на суздржаност, без обзира где живе, да не наседају на провокације, јер ће их бити", рекао је Ракић.

Напомиње да је циљ Срба да се одржи мир.

"Нисмо сами у овоме, држава Србија је уз све нас и председник Вучић је више пута поновио да неће дозволити никакве нападе на српски живаљ", рекао је Ракић.

Послао је поруку Приштини и међународној заједници да Срби неће наседати на провокације али да ће се борити за мир.

"Ми нисмо уплашени и остаћемо овде", поручио је Ракић.

Истиче да је одлука Приштине неприхватљива и да је Срби апсолутно одбацују.

"Поручујемо да то за нас нема никакву снагу и да те тзв. снаге немају шта да траже у српским срединама а нарочито не на простору севера КиМ", рекао је Горан Ракић подсећајући да према резолуцији Ун али и бриселском споразуму, никакве снаге не могу на север без сагласности политичких представника Срба.

Истиче да је данашња одлука показала да Приштина не жели мир и да данашња одлука представља пуцањ у мир.

"Уколико дође до било каквих претњи, поручујем да ћемо бити испред свог голоруког народа и бранићемо наше право на живот", рекао је Ракић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић каже за РТС да ће се изгласавање закона о трансформацији КБС у војску сигурно одразити на безбедност Срба "у тренутку када смо ви били окренути миру".

"Обишао сам данас целу оштину, приметне су групе Албанаца који су отишли на прославу у Приштини. Није било провокација, позвали смо становништво да буду мирни, пратимо ситуацију, имамо контакте са полицијом. Опредељени смо ка миру, овакве одлуке морају да стану, не знамо зашто Европа ћути", истакао је Поповић.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 14. дец 2018, 14:07) - Srbo [нерегистровани]

Mir???

Mir ne zavisi od jedne strane. Da bi spremno docekali poteze druge strane , zna se sta treba ciniti. Srbijo, moras se dobro pripremiti i opremiti.

(петак, 14. дец 2018, 13:43) - anonymous [нерегистровани]

Војска

Скоро да је и добро да се нешто овако дешава, саме наоружане тзв КБС су уз помоћ кфора такође могле да ураде свашта па промена имена не значи много. А значи њихово одступање од примене договора за мирно решење. Макар се ту и тамо чују критике са запада, чега до сада углавном није било. Сама "војска" не може да прерасте у неку озбиљнију опасност јер КБС+кфор или "војска" и кфор ... ту су негде.

(петак, 14. дец 2018, 12:56) - anonymous [нерегистровани]

Tako je

Mir je na Kosovu odavno spakovao kofere, samo je pitanje vremena kada ce krenuti na daleki put.