Корак на путу евроинеграција

Већина парламентарних странака оцењује да одлука из Брисела представља важан тренутак и још један корак на путу евроинеграција. Опозиција сматра да велики број грађана нема новца за путовања.

Већина странака у српском парламенту честита је грађанима Србије укидање виза. Владајућа већина сматра да је то још један корак на путу евроинтеграција.

У српском парламенту представници владајуће већине и Либерално-демократске партије честитали су грађанима што ће 19. децембра путовати без виза.

Шефица посланичког клуба "За европску Србију" Нада Колунџија истакла је да је позитивна одлука о укидању виза врло важан моменат за грађане Србије.

"Сви они који ће путовати унутар земаља ЕУ схватиће до које мере то мења осећај припадности једном ширем простору који се зове Европа", рекла је Колунџија.

"Око 70 одсто младих људи није напуштало Србију, сада им се та шанса пружа и надам се да ће је многи искористити, без обзира на слабо материјално стање", рекла је шефица посланичке групе Г17 плус Сузана Грубјешић.

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић оценио је да одлука о укидању виза грађанима Србије представља велики успех актуелне власти у Србији.

"Грађани ће од 19. децембра путовати без виза у земље ЕУ, то је велики успех ове власти и први пут од 2000. године да је нека партија, или коалиција, реализовала предизборна обећања", истакао је Марковић, додајући да је следећи корак улазак Србије у ЕУ.

Шеф посланичке групе СПС-ЈС Бранко Ружић оценио је да је укидање виза за грађане Србије за путовање у земље ЕУ очекивана одлука и велики помак и за државу Србију и за њене грађане.

"Очекујем да се направи корак на нашем даљем путу интеграција у велику породицу европских народа и оно што је, можда, следећи корак, то је да учинимо све да дође до деблокаде трговинског споразума", рекао је Ружић новинарима у парламенту.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић оценио је да после вести из Брисела више нема препрека на путу нормалног развоја Србије и њеног повратка у ред модерне заједнице европских држава.

Резултат напора генерација 

Представници опозиције сумњају да ће грађани имати новца да путују и не мисле да је то заслуга само актуелне власти. 

Председник Нове Србије Велимир Илић оценио је да је добро што су укинуте визе за грађане Србије за путовања у земље ЕУ, али и навео да је очекивао да се то догоди знатно раније јер се о томе разговарало од 2000. године.

"Мени је задовољство што је то урађено сада, али не бих волео да се то сада приписује овој влади. Радило се у континуитету девет година на том пројекту. Многи су радили на томе и мени је драго да је то коначно и дошло", рекао је Илић.

Илић је, међутим, навео да је сада питање како и где ће грађани моћи да путују, с обзиром на тешку економску ситуацију.

Шеф посланичке групе мањина и посланик Савеза Војвођанских Мађара Балинт Пастор изјавио је да је укидање виза једна од најбољих вести ове године, али да грађани Србије од тога неће живети боље.

"Укидање виза је свакако врло значајан потез и у интересу грађана, али наравно људи од тога неће боље живети", рекао је Пастор.

Заменик шефа посланичке групе Српске радикалне странке Александар Мартиновић оценио је да укидање виза грађанима Србије неће донети никакве посебне користи и да неће поправити економски положај грађана ни допринети бољем животу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво