Шиб: Надамо се да ће остати стабилно и после одлуке о војсци

Очекујемо да ће косовски парламент сутра усвојити три закона који ће омогућити трансформисање косовских безбедносних снага у војску, рекао је немачки амбасадор Томас Шиб, те додао да се нада да ће ситуација остати стабилна и након те одлуке.

Томас Шиб је на трибини нха Факултету политичких наука у Београду подсетио да је Немачка признала Косово као независну и суверену дрзаву, те додао да је уобичајено да суверене државе имају право на војску.

"Али, можда ово није био најповољнији тренутак када је у питању формирање војске Косова", приметио је.

Одговарајући на питања студената да ли ће пуноправно чланство Србије у ЕУ бити условљено признањем косовске независности, Шиб је рекао да Србија мора да испуни свих 35 поглавља, а једно од њих, и то последње, поглавље је 35 о Косову.

"Немачка отворено осуђује таксе од 100 одсто које је увела Приштина на српске производе и надам се да ће се овај спор ускоро разрешити", рекао је Шиб, уз опаску да дијалог сада не напредује, али да нема алтернативе дијалогу између Београда и Приштине у оквирима ЕУ.

Немачка је поуздан и искрен партнер Србији и управо због тога сматрам да имамо одлично партнерство што нам омогућава да разговарамо и о контроверзним темама, поручио је Шиб, уз закључак да ће пут Србије ка ЕУ бити у многоме условљен и испуњењем услова за поглавља 23 и 24.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво