Вучић: Учинићемо све да сачувамо мир, само без понижавања

Председник Србије Александар Вучић рекао је да намера Приштине да формира војску није у складу ни са правом, нити са Резолуцијом 1244 и додао да је дужност Кфора да ту војску распусти.

Александар Вучић је рекао да је Космет "за нас велика мука", посебно због потеза Приштине и најаве формирања војске, што није засновано ни на праву ни на Резолуцији 1244.

"Обавеза Кфора је да распусти војску. Али они то неће урадити, рећи ће да се све променило од када су прогласили независност", рекао је Вучић у Трстенику након отварања фабрике каблова за ауто-индустрију.

Додао је да нас то доводи у веома тешку ситуацију, али да свим мајкама поручује да ћемо чинити све што можемо да помогнемо народу на КиМ и да сачувамо мир.

"Све што можемо", поручио је он Трстеничанима окупљеним на отварању фабрике каблова за ауто-индустрију "Amphenol Automotive Technology".

Упутио је још једну поруку, како каже – свету. "Немојте да понижавате Србију и српски народ, јер то вам ни српски народ ни Србија неће дозволити", рекао је Вучић.

Председник је претходно о Косову разговарао са шефом Унмика Захиром Танином.

Вучић није ни потврдио, нити демантовао информацију да ће сутра обићи јединице Војске Србије у Копненој зони безбедности. Истакао је да о томе када ће и коју јединицу обилазити, што је, иначе, његово суверено право, неће никога обавештавати.

О изјави британског амбасадора 

Поводом изјаве британског амбасадора у Приштини о томе да Косово има право да формира војску, Вучић је рекао да све што Приштина ради је илегално и противправно

"Све што Приштина ради, а очигледно је да ради уз подршку САД и Британије, јесте противправно и илегално и у супротности са чланом 9, тачком Б, у којој се недвосмислено говори да је посао Кфора да разоружа све албанске оружане формације. Они немају право ни по једном међународном акту да формирају војску", рекао је председник Србије одговарајући на питања новинара у Трстенику.

"Из неправа не може да се створи право. Они су створили неправо и сада не могу да створе право. Ми смо у тешкој, веома тешкој ситуацији. Надам се да ће неко разумети у међународној заједници колико је то за нас опасно", додао је Вучић.

"Ми ћемо се трудити да штитимо свој образ и нашу децу, и да не улазимо у сукобе", казао је председник Вучић. Најавио је да ће сутра или прекосутра више говорити о томе. Да сачекамо, каже, да видимо шта ће Приштина урадити.

За нас је, казао је, то свакако илегално, а о даљим корацима ћемо обавештавати јавност.

Министар одбране Александар Вулин је, поводом формирања "војске Косова", рекао да је Србија сама, војно неутрална и да за то плаћа високу цену.

"Са зебњом посматрамо да се на нашим границама гомила наоружање, да се ствара некаква војска Косова. Лудило, јер се понавља исто понашање, а очекује се други резултат. Дати оружје терористима и очекивати да га неће користити јесте лудило", рекао је Вулин.

Очекује, истакао је, да је начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић, данас упозорио команданта Кфора на КиМ о кршењу међународног права и да је указао да демонстрација силе, било зарад извиђања или неког другог разлога, никаквог смисла нема, јер нису Срби ти који крше међународно право, већ Албанци.

Вучић је то рекао одговарајући на питање како коментарише покретање веће колоне возила Кфора данас, на северу, у чијем се саставу налазе и возила која носе и опрему за блокаде и прављење баријера.

Изразио је и наду да, како је рекао, неки други имају довољно разума и довољно памети да не помисле да је некакво решење као што је оружје паметно, добро и да ће некоме донети предност. 

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас да има информације да је већа колона возила Кфора ушла на север Косова и да то, поред најављеног формирања војске Косова, додатно уноси страх међу српско становништво.

"Ни Харадинај ни странци не могу да наређују у Србији"

Председник је рекао, поводом нових претњи које стижу од Рамуша Харадинаја, да Србија никоме неће да прети и да ће сталожено и мирно реаговати.

На Харадинајеве изјаве да таксе према Србији неће бити укинуте док Србија не призна независност и улазак КиМ у међународне институције, Вучић истиче да само чека, како каже, да се "листа жеља" додатно продужи.

"Мени је остало још пет дана на власти, како је то већ заповедио Харадинај. Па добро, гледаћемо како да му испуњавамо све то што је тражио. Шта да вам кажем на све то? У току је 'фонтана жеља' а ја то никад нисам слушао", каже Вучић.

Истакао је да у Србији Харадинај никоме не може да издаје наређења, ни он ни било ко други.

"Само грађани Србије преко свог руководства могу да управљају својом земљом. Неће управљати ни странци нити Харадинај као наш грађанин, нити многи други.

Нека се они испуцају са свим својим глупостима, лудостима и претећим изјавама. Ми никоме нећемо да претимо ништа. Ми ћемо мирно и сталожено ствари да посматрамо и сталожено, разумно, рационално и мирно да реагујемо", рекао је Вучић.

"Народ се изјашњава на изборима" 

Вучић је рекао да неће мењати своју политику због притисака са улице.

"Ниједну одлуку нећу донети на основу притиска са улице. Ја сам за владавину народа, а народ се изјашњава само на изборима, не на улицама", навео је Вучић.

Додао је да је његов посао да се бори за грађане Србије, а опозиција, ако жели да мења власт, то може да ради само на миран и демократски начин – на изборима.

"Није мој посао да се додворавам било коме. Мој циљ није да срушим економију ове земље, већ да земља напредује", рекао је Вучић и подсетио да је народ на изборима изабрао оно што жели.

"То да ја, као неки други у свету, мењам политику због притиска с улице нећу никада. Нећу политику да мењам ни у изборној кампањи. Знам да је моја политика тешка, али је и одговорна и озбиљна. Ако вам се не свиђа, изаберите неког другог, а да упадате негде, да вас туку, тај филм мачку о реп да окачите", рекао је Вучић коментаришући идеје о "упадању" у РТС током следећег протеста.

"Ми никога нећемо да тучемо, ниједну крваву главу нећете видети, то што гледате у Француској и САД. Свима ћемо увек да очитамо лекцију демократије, а народ ће се питати само на изборима", рекао је председник.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво