Иницијатива Бахтирија о уједињењу Митровице само на папиру

Градоначелник јужне Митровице, Агим Бахтири, каже да верује да ће добити позитиван одговор владе у Приштини на своју иницијативу о "уједињењу" северног и јужног дела тог града. Газета експрес онлајн, међутим пише да је иницјатива Бахтирија остала само на папиру.

Бахтири је за приштински Зери рекао да ће, уколико не добије позитиван одговор Приштине, покушати све законске форме да искористи како би његова иницијатива за заједничку општину заживела.

"Ми смо је започели на легитиман начин у Скупштини општине, ако не прође, онда ћемо покренути петицију са 10 хиљада потписа, а ако ни петиција не прође, онда ћемо видети у трећој рунди шта ћемо предузети, али град свакако треба да се уједини", рекао је Бахтири.

Његов захтев за уједињење Митровице још се разматра у Министарству за администрацију локалне самоуправе.

Зери, међутим, наводи да се ни из владе, ни из тог ресора нису изјашњавали о иницијативи Бахтирија.

"Ми смо одржали скупштину општине Митровице, и она је једногласно одобрила мој захтев, сада је на Министарству за администрацију локалне самоуправе да врати одговор, што је у складу са Уставом Косова. То је наш захтев. Они имају временски рок од две недеље да нам одговоре у вези са легитимношћу нашег захтева и после, након законске верификације од Министарства за администрацију локалне самоуправе, у обавези су да одлуку пошаљу Влади Косова", рекао је Бахтири.

Иако је Бахтири за Зери рекао раније да је уверен у реализацију своје иницијативе, одборници су тврдили да је реч о "немогућој мисији", с обзиром на то да питање уједињења било каје општине са неком другом није ствар локалних управа.

На иницијативу Бахтирија, 30. новембра, Скупштина општине јужне Митровице, коју већински насељавају Албанци, једногласно је гласала за "уједињење" северног и јужног дела тог града.

Бахтири је иницијативу покренуо након што су градоначелници четири општине на северу Косова поднели оставке незадовољни мером Приштине о додатном повећању пореза од 100 одсто на производе из Србије и БиХ.

Косовски премијер Рамуш Харадинај, рекао је раније да оставке градоначелника четири српске општине са севера Косова нису прихваћене јер се сматрају неуставним.

Оставке су, наиме, како је објаснио, адресиране на владу Косова и Метохије, а не "Републике Косово", што је противно косовском уставу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи