Србија у 2019. из министарског угла

На конференцији "Економист 2019" председница Скупштине Србије Маја Гојковић и министри су најавили новине које чекају Србију у наредној години: Од наставка вођења политике војне неутралности, до вештачке интелигенције.

Отварајући у парламенту конференцију, Maja Гојковић је истакла и да без обзира на крупне, структурне и суштинске тешкоће пред чланицама ЕУ, Србија остаје посвећена процесима интеграција.

 

Додала је да ЕУ мора да стане чврсто иза принципа који су у основи европске архитектуре, иницијатива, као што је Берлински процес и споразума као што је Цефта.

Као једно од кључних, и даље се намеће питање јужне покрајине Републике Србије, Косова и Метохије, рекла је Гојковићева и приметила да је у протеклом периоду видно ојачала подршка позицији Србије и боље разумевање за њене аргументе.

То се, према њеним речима, показало у низу чинова повученог признања тзв. Косова и неуспеха кандидатура Приштине у међународним организацијама (Унеско, Интерпол).

"Уместо да одговор на ову реалност буде схватање предности дијалога, Приштина, бранећи сецесионизам и политику свршеног чина, прибегава политици заоштравања и ескалације. Реч је о актима насиља и провокацијама, од којих су најновији апсурдна и дискриминаторска такса на робу из Србије и Босне и Херцеговине од 100 посто, као и најава формирања тзв. 'војске Косова', обе у супротности са међународним правом и регионалним споразумима", истакла је Гојковићева.

Промене у области рада и социјалног старања

Промене у свом ресору најавио је министар рада Зоран Ђорђевић. Држава ће настојати да будућа законска решења у области рада обухвате све облике радног ангажовања које доноси дигитална трансформација, изјавио је Ђорђевић.

Најавио је развијање интегралне социјалне заштите и унапређење услуга и стручног рада, те прелазак на модел услуга у заједници, као што су дневни боравци, помоћ у кући и сервис персоналних асистената.

Ђорђевић је рекао да је 90 одсто деце без родитељског старања смештено у хранитељске породице, а 10 одсто је у институцијама и то су углавном деца са сметњама у развоју.

Посебан нагласак државе, како је рекао, биће на развоју специјализованог хранитељства.

Ђорђевић је навео да се очекује да ће у првој половини идуће године бити завршен и нацрт закона о правима детета и заштитника права детета, као механизма за даљу промоцију и унапређење права детета.

У току је, према његовим речима, и израда закона о социјалној карти у циљу унапређења социјалне заштите и давања за угрожене, што је такође једна од приоритета.

Будућност у вештачкој интелигенцији

Министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић указао је да Србија у будућности може да пружи најбољи амбијент за развој шампионских компанија у области иновација.

Истакао је да Србија има моћан образовни ресурс, будући да су инжењери мотор сваке индустрије, те да је по том питању врло оптимистичан.

"Нећу погрешити ако кажем да је Србија водећа инжењерска сила на Балкану", рекао је Поповић и поручио да зато Србија своје развојне програме усмерава ка индустрији знања, иновацијама и иновационом предузетништву.

Навео је да је будућност Србије у вештачкој интелигенцији, роботици и дигитализованој производњи, те да Србија иновације разуме као економску категорију.

Истакао је да је Влада Србије одлучна да све своје ресурсе усмери ка паметној индустријиализацији, те да је у области иновација спремна за сарадњу са међународним партнерима, са САД, Русијом, Кином, Израелом и свим другим земљама које су спремне да са Србијом деле иновативна знања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара