Колона Кфорових возила на северу Косова, понели опрему за блокаде

Више од 45 возила Кфора ушло је јутрос на север Косова и Метохије. Колона се зауставила у Лепосавићу после чега су кренули ка Косовској Митровици. Из Кфора за РТС кажу да је реч о редовној вежби.

Колона Кфорових возила, коју је све време надлетао хеликоптер, дошла је пре поднева до Дренског поља, код Лепосавића, одакле се око 13 часова упутила ка Косовској Митровици, јавља репортер РТС-а.

Поред борбених возила, припадници Кфора носили су и опрему за блокаде и прављење баријера, попут грађевинских машина, багера, колутова жица.

Портпарол Кфора Виченцо Грасо каже за РТС да је реч о редовној вежби.

"Има и других конвоја који се крећу у другим деловима Косова. У складу са Резолуцијом 1244, трупе Кфора тренирају спремност да буду брзо распоређене широм Косова", рекао је Грасо.

Кфор је истакао да они брину о безбедности Срба, на шта је реаговао потпредседник Српске листе Игор Симић поручивши да би Кфор, ако стварно брине о Србима, требало да упери трупе ка југу, а не ка северу.

На Твитер налогу Кфора прецизирано је да се конвој јуче кретао према Призрену, а данас према северу Косова.

Грасо је данас за Коссев рекао да се вежба одвија и у зони запад и исток, те да су се јуче јединице Кфора кретале од Урошевца ка Призрену и да то "нико није приметио".

Истакао је да "нема посебне мете" и да је у питању вежба јединица које ће се по завршетку вежбе вратити у своје кампове.

Покрети Кфора на северу долазе у тренутку већ подигнутих тензија након потеза које Приштина повлачи мимо ЕУ, а посебно уочи намере да сутра донесе одлуку о формирању косовске војске.

Командант здружених снага НАТО у Напуљу, адмирал Џејмс Фого рекао је јуче да је формирање војске нешто о чему "суверено одлучује" Приштина.

У том контексту, присуство Кфора на северу, посебно састав и опрема возила, указује на страховање од могуће реакције Србије.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи