Спремају се за формирање војске, али не одустају од дијалога?

Власти у Приштини нису мењале план. Сутра ће у 10 часова ставити на дневни ред скупштинског заседања три нацрта закона и у завршној расправи очекују њихово усвајање. Истовремено, потпредседник владе Фатмир Љимај поручује да ће, после усвајања закона о војсци, дијалог са Београдом бити следећа важна тема и да треба озбиљно приступити том питању.

Пред посланицима косовске скупштине биће предлози закона о косовским безбедносним снагама, закона о служби у Косовским безбедносним снагама и закону о министарству одбране.

Сва три предлога закона су у првом читању, у октобру месецу, усвојена уз подршку свих несрпских посланика у косовској скупштини.

Српски посланици су тада напустили седницу, рекавши да трансформација из безбедносних снага у војску није по закону и у интересу житеља Косова, те да би новац који ће бити издвојен за војску било боље употребити у економски развој овог подручја.

Институције у Приштини су у овај процес ушле уз подршку Сједињених Америчких Држава па су, у знак захвалности, ових дана на главном тргу и другим централним улицама у Приштини освануле америчке заставе.

Подршка је јуче стигла и од британских дипломата у Приштини. Поделе остају међу чланицама НАТО-а, јер у Алијанси има држава које сматрају да није време за формирање војске и да то питање треба поставити у дијалогу Београда и Приштине.

Љимај: Дијалог следећа важна тема

Потпредседник владе Фатмир Љимај поручио је да ће након закона о војсци, дијалог са Београдом бити следећа важна тема и да Приштина треба озбиљно да приступи том питању.

Рекао је да косовски парламент треба хитно да усвоји платформу, односно основне принципе на којима ће почивати мандат преговарачком тиму за дијалог.

Љимај је иначе предложен за вођу преговарачког тима, у којем има места и за опозиционе представнике.

Досадашње намере у скупштини да буде изгласан преговарачки тим окончане су неуспелим покушајима.

Неслагања власти и опозиције могле би да буду превазиђена тако што би поред Љимаја, на челу групе за дијалог са Београдом био и Шпенд Ахмети, председник општине Приштина и председник опозиционе Социјалдемократске партије Косова.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво