Дрецун: Косовска војска може озбиљно да угрози српски народ

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да Албанци са Косова и Метохије праве такозвану војску Косова уз подршку неких чланова НАТО-а. Та такозвана војска већ постоји, она је наоружана и устројена на војни начин, нагласио је Дрецун.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Дрецун је рекао да војска Косова, чије формирање је најављено за 14. децембар, отвара простор за злоупотребу од стране цивилног сектора.

"То ће бити формација која може бити неки чинилац на овим просторима. Она може озбиљно да угрози српски народ", истакао је Дрецун и додао да очекује да ће се те јединице брзо појавити у мировним мисијама широм света.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију показао је два документа која сведоче о злочинима које је вршила ОВК над, између осталих, и aлбанским становништвом.

Први документ из извештаја ОЕБС-а је из 25. фебруара 1999. године, који показује да су две наоружане особе одвела девет Албанаца, од којих се седморици губи сваки трах, навео је Дрецун и истакао да су ти наоружани људи били касније оптужени за проституцију.

"Желим преко ових докумената да поручим Албанцима да питају Харадинаја и Тачија где су њихови нестали", рекао је Дрецун и истакао да ове документе поседују пар година.

Према његовим речима, мислили су да таквих случајева има мање, али испоставило се да има око 400 таквих злочина. 

Дрецун је показао и извештај у којем се види списак људи, албанске националности које су ликвидирали, а највећи број су били цивили. Што су, како напомиње, необориви докази против Харадинаја.

Председник скупштинског Одбора је поставио питање ко је и какве доказе достављао Специјализованом тужилаштву за ОВК, када су неки кључни видео материјали изгубљени, па је он из своје архиве морао да преда неке кључне доказе

Дрецун каже да је том тужилаштву сада достављена комплетна структура ОВК, а поента је, да би се процесуирали одређени злочини, морате да покажете документацију.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво