Председник словеначког парламента у Београду

Председник словеначког парламента Дејан Жидан, који борави у званичној посети Србији, разговарао је са председницом парламента Србије и народним посланицима о унапређењу међупарламентарне сарадње и европским интеграцијама. Председница скупштине поручила је да је Словенија искрени пријатељ Србије на путу ка ЕУ. Потписан Меморандум о сарадњи двеју скупштина и размени посета.

На хиљаду и по словеначких компанија послује у Србији, а српске инвестиције присутне су у туризму Словеније. Од словеначког парламента стиже подршка евроинтеграцијама наше земље и порука да између две земље нема отворених питања.

"Разговарали смо колико је важно да критеријуми ЕУ приликом кандидатуре и проширења Уније у будућности на просторе Западног Балкана буде јасно, да унапред знамо шта то Србија на европском путу мора да испуни. Имаћемо и једну техничку и искрену подршку словеначког парламента", каже предсеница Скупштине Маја Гојковић.

Пријатељски односи две државе надограђени су Мемоморадумом о сарадњи српског и словеначког парламента. То је корак ка унапређењу парламентарних и укупних билатералних односа.

"Потпуно верујем да је место Србије у ЕУ, а Словенија је у заједници један од највећих пријатеља Србије и верујемо да су наши интереси у тој области потпуно идентични. ЕУ представља велики привредни простор без царина и административних ограничења, који позива на развој економија које су извозно усмерене као српска и словеначка", каже председник Државног збора Дејан Жидан.

Добри односи Србије и Словеније имају потврду у привредном расту од седам одсто на годишњем нивоу.

Јачање сарадње два парламента 

Председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије (ПОСП) Владимир Орлић изразио је задовољство посетом Жидана, која доприноси јачању сарадње два парламента, саопштила је скупштинска прес служба.

Орлић је у разговору истакао да је чланство у Европској унији спољнополитички приоритет Србије и да већина народних посланика подржава европске интеграције Србије. Навео је и да, према последњем истраживању, 52 одсто грађана Србије подржава европске интеграције, што указује на стални тренд раста у последњих неколико година.

Он је нагласио да је за грађане веома битно да постоје позитивни сигнали од стране ЕУ, који представљају подстрек и указују да је евалуација спроведених реформи у Србији фер и коректна, као и да ЕУ препознаје уложене напоре у реформским процесима.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији и недавним потезима Приштине који се тичу подизања царине на српске производе и блокаде преговора, Орлић је указао да је важно да реакције Европске уније и њених чланица буду адекватне и јасне.

Захвалио се Словенији на принципијелном ставу и реакцијама на потезе Приштине, којим се крше постигнути споразуми.

Жидан је похвалио постигнути привредни напредак Србије и додао да Словенија разуме став Србије да очекује јасну реакцију ЕУ по питању недавних потеза Приштине.

Он је током разговора истакао и да је значајно унапредити сарадњу два парламента, као и сарадњу у областима културе, пољопривреде и ИТ.

Састанку су присуствовали народни посланици Душица Стојковић, Милија Милетић, Љиљана Малушић, Елвира Ковач и Снежана Богосављевић Бошковић, као и парламентарци из Словеније др Анже Логар и Предраг Баковић.

Они су се током разговора сложили да Србија и Словенија имају добре билатералне односе, као и да постоји простор да се унапреди сарадња парламената. Било је речи о могућим будућим облицима сарадње парламентараца.

Разговарало се и о перспективама ЕУ и предстојећим европским изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво