Еврокоморе против приштинске таксе

Еврокоморе су против протекционистичких мера попут одлуке Приштине којом је уведена царина на робу из Србије и БиХ и затражиле су од европских институција подршку у решавају овог проблема. То је став највеће европске пословне асоцијације која окупља 46 националних комора са више око 20 милиона привредника.

Кристоф Лајтл, први човек Еврокоморе пренео је став у одговору на писмо Марка Чадежа, председника Привредне коморе Србије и члана Председништва Еврокоморе.

"Еврокомора подржава отворена тржишта и против је протекционизма. Дакле, подржавамо добре трговинске односе између наших партнера", пише Лајтл, наводи се у саопштењу ПКС.

Председник Еврокоморе и дугогодишњи председник Привредне коморе Аустрије указује да "трговина игра важну улогу у промовисању мира, слободе и економског просперитета на Западном Балкану и да је стабилност у овом региону веома важна и за Аустрију и за ЕУ".

Стога је ЕУ, додаје, већ "тражила од Косова да повуче увозне царинске тарифе и у блиском је контакту са свим странама како би се разматрали неопходни кораци за даљи напредак".

Председник ПКС Марко Чадеж се више пута од увођења косовске таксе обраћао европским институцијама, укључујући и Еврокомору и најутицајније европске коморе појединачно, указујући на последице одлуке институција у Приштини и апелујући на бриселске званичнике за подршку у укидању таксе. 

Такође, већ дан после прве косовске одлуке боравио је у Бечу, где је разговарао са актуелним председником Привредне коморе Аустрије Харалдом Марером и о проблему обавестио највише представнике аустријског Министарства за привреду и дигитализацију.

Лајтл у данашњем писму обавештава Чадежа да је и лично упутио писмо комесару Јоханесу Хану и затражио његову подршку у конкретном случају. 

Такође, на предлог аустријске привредне коморе, Аустрија је ово питање још у новембру изнела Саветодавној групи за приступ тржиштима (МААЦ) и поздравља напоре Европске комисије и Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) да се пронађу решења која иду у прилог слободној трговини. 

Аустрија такође, по речима Лајтла, охрабрује Комисију и ЕЕАС да наставе да тим активностима.

Наставићемо да помно пратимо ово питање, истиче Лајтл и износи уверење да ће се трговински односи између Србије и Косова ускоро нормализовати, наводи се у саопштењу ПКС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи