Харадинај: За сада нема нових мера

Приштина за сада неће уводити нове мере против Београда, рекао је косовски премијер Рамуш Харадинај после седнице владе. Истиче да постоје неки предлози о новим мерама, али да би Приштина, како каже, "да смири ситуацију".

Косовски премијер Рамуш Харадинај каже да су у Приштини идентификовали нове могуће мере против Београда, али да у овом тренутку "нису за утркивање ко ће у томе урадити више".

"Заинтересовани смо да то мало смиримо, а спремни смо и да решимо сва та отворена питања, а верујем да се и таксе могу решити уз то да Србија призна Косово", рекао је Харадинај на прес-конференцији након седнице владе у Приштини.

Навео је да нове мере нису уведене данас како се не би наставило "са међусобним утркивањем".

"Неке мере су већ поменуте, али ја не смем о њима. То нису мере, већ предлози, али ако се настави притисак, ми морамо даље", рекао је Харадинај.

Додао је да Приштина не жели да провоцира, али да, како каже, мора и да одговори.

"Није било добро да се заустави Србин са Косова, који је политичар, био је потпредседник владе, познат и у Србији, као у неким бившим системима", додао је Харадинај.

Позвао је Албанце да не падну под еуфорију и да било шта ураде против Срба који живе на Косову, јер како каже, Срби и Албанци тамо живе једни са другима и битно је да тако и наставе.

Приштина одбила оставке градоначелника са севера

Привремене приштинске институције одбиле су да прихвате оставке градоначелника четири српске општине на северу Косова, јер их сматрају неуставним.

Премијер Харадинај је новинарима након седнице владе рекао да оставке нису прихваћене, јер су адресиране на Косово и Метохију уместо на тзв. "републику Косово", пренела је Коха онлајн.

"Оставке нису прихваћене јер су неуставне. На њима пише 'Косово и Метохија'", рекао је Харадинај.

Упитан о наставку дијалога Београда и Приштине, Харадинај је рекао да свако ко говори о корекцији граница штети региону.

"Могеринијева одговорна за прекид дијалога" 

Премијер привремених приштинских институција оптужио је шефицу европске дипломатије Федерику Могерини да је одговорна за прекид дијалога Београда и Приштине.

Харадинај је новинарима након седнице владе рекао да је Могеринијева одговорна јер је, како је рекао, у причу о нормализацији односа увела тему о корекцији граница са Србијом.

"Мислим да је госпођа Могерини одговорна за прекид дијалога. Она је дијалог о нормализацији односа претворила у дијалог о територији, што је проузроковало штету региону. Жалосно је то због великог улога Европске уније. Такав њен став је неприхватљив", рекао је Харадинај, преноси КТВ.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво