Пелегрини: Словачка изричито против формирања војске Косова

Словачка се изричито противи транформацији косовских безбедносних снага у оружане снаге, поручио је премијер Словачке Петер Пелегрини.

После сусрета са српском премијерком Аном Брнабић, Пелегрини је нагласио да његова земља и даље снажно подржава територијални интегритет Србије и да не мења став по питању једнострано проглашене независности Косова.

"Ситуација је веома сложена. Словачка је чланица НАТО и мислим да је и позиција Алијансе у вези с тим питањем негативна. Зато мислим да ће једнако снажан став показати и Алијанса, а то је став и међународне заједнице и ЕУ. Словачка ће искористити своје инструменте у ОЕБС за решавање овог питања," рекао је Пелегрини.

Словачки премијер је казао да Приштина мора да добије јасан сигнал да, ако буде повлачила кораке против међународног права и ако буде нарушавала мир и стабилност у региону, не може да рачуна да ће бити поштован партнер у Европи.

Према његовим речима, неопходно је да позовемо Приштину да се повуче од ових једностраних и пре свега неуставних корака.

"Нико не би желео да Србија буде приморана да својом војском брани угрожено становништво на Косову. Жао ми је што тренутно изгледа да Приштина нема интерес за мирно решење и што, и у погледу политике, видимо тежњу напетости и даље ескалације", закључио је Пелегрини.

"Српски народ захвалан Словачкој"

Брнабићева је рекла да је Пелегринија упознала са тешком ситуацијом у којој се Србија налази, о "тешком новембру", таксама које је увела Приштина и огромној забринутости Београда због најава о формирању такозване војске.

"То сматрамо највећом и најдиректнијом претњом миру и стабилности у региону. То нису европске вредности. Ми желимо у ЕУ, то је место где треба да буде цео Балкан, и опредељени смо за дијалог", истакла је Брнабићева.

Замолила је, како каже, Словачку да утичу у ЕУ да се вратимо дијалогу а не да подижемо баријере.

"Захвални смо и на ставу о тзв војсци", додала је премијерка.

Брнабићева је подсетила да је Словачка једна од пет чланица ЕУ која не признаје независност Косова и да је ЕУ захваљујући томе статусно неутрална.

"То онда практично тера Приштину да седне за сто и да има подстицај да направи договор са Београдом како би сви у региону имали другачију будућност", рекла је премијерка.

Брнабићева истиче да не може да разуме позицију Приштине, да се Србима у 21. Веку забрањује штампа на матерњем језику.

"Иду празници а ми не знамо да ли ће Срби имати грејање или лекове и уместо да говоримо о будућности, иновацијама, да говоримо о оружју и војсци. То је за Србију неприхватљиво. Молим све у Европи да се вратимо разговорима и дијалогу. Србија има највеци интерес за регионалну стабилност", рекла је премијерка.

Како је истакла, Србију и Словачку спаја и то што Словачка поштује међународно право и правду и не прихвата једнострано проглашену независност Косова и по том питању има принципијелни став.

"Пренела сам Пелегринију захвалност српског народа. То нећемо заборавити, тај постојан став. То што нам овако помажете омогућава нам да имамо дијалог о могућој дугорочној нормализацији односа са Приштином", рекла је премијерка Србије.

Словачка и Србија без отворених питања

Србију и Словачку вежу дубоки историјски и међуљудски односи, међу нама нема отворених питања и радујемо се интензивнијој сарадњи, поручио је данас словачки премијер Петер Пелегрини.

"Србија спада међу наше најзначајније партнере на Западном Балкану. Наша робна размена у последњих пет година је остварила раст од 15 одсто. Имамо велики потенцијал", рекао је Пелегринин на заједничкој конференцији за новинаре са премијерком Србије Аном Брнабић.

Додао је да је једна од важних тема била и сарадња када је реч о решењима за е-управу и у области финансија.

Према његовим речима, Словачка и даље интензивно подржава интеграције Србије и сматра да Унија треба да буде амбициознија и јаснија што се тиче перспективе уласка у ЕУ, јер иначе може доћи до успоравања постојецих процеса.

Захвалио се премијерки на разумевању за регулисање старог дуга и изразио наду да ће Споразум о томе бити потписан почетком 2019. Словачка, како је рекао, преферира опцију да део дуга буде отписан, а део једнократно исплаћен.

Разговарали су, како је навео, и о неколико стотина српских држављана који су преко страних агенција за запошљавање радили у Словачкој, а нису им биле исплаћене плате.

"Словачка сматра Србију за стуб стабилности у региону и желим да вас уверим да ћете увек уживати подршку Братиславе на путу ка ЕУ", закључио је Пелегрини.

Председница Владе Србије је узвратила речима да се у Словачкој осећа као међу пријатељима.

Наводећи шта све спаја две земље, она је посебно истакла значај словачке националне мањине у Србију, велике и добро организоване.

"Они доприносе јачини Србије, нашем богатству, сарадњи две земље. Захваљујем се што је Словачка увек наглашавала да је положај словачке мањине у Србији добар, што није увек случај. То је искрен и фер однос и ми то ценимо", рекла је Брнабићева.

Једна од ствари која посебно повезује две земље је и инсистирање Словачке да се проширење држи на агенди ЕУ и подршка Србији и Западном Балкану по том питању.

О томе колико Словачка подржава Србију на том плану најбоље говори то да су током председавања Словачке ЕУ 2016. отворена четири поглавља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара