Лајчак: Приштина нема подршку за формирање војске

Министар спољних и европских послова Словачке Мирослав Лајчак изјавио је да је ЕУ већ јасно поручила да одлуку о таксама које је увела Приштина треба одмах опозвати, а да Приштина у овом тренутку нема подршку међународних савезника за формирање војске.

Сајт водећег словачког дневног листа SME објавио је да је Лајчак то рекао после седнице Савета министара спољних послова ЕУ, а поводом одлуке приштинских власти о таксама од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ и о гласању о транформацији КБС у војску.

"Што се тиче те прве ствари (такси), Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и еврокомесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан јасно су поручили да таксе треба одмах опозвати зато што за њихово увођење нема основа", рекао је Лајчак.

Наводи се да је по питању стварања косовске војске Лајчак рекао да се "ради о нечему што је у надлежности НАТО-а".

Словачки министар спољних послова ипак је поручио да "ЕУ и по овом питању има јасан став да такве ствари морају да се одвијају у складу с уставом и законима, као и да морају да имају подршку међународних савезника, што у овом тренутку Косово нема".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво