Кубуровић: Србија увек спремна на регионалну сарадњу у процесуирању ратних злочина

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је у Њујорку, где ће учествовати на редовној седници Савета безбедности УН поводом новог шестомесечног извештаја о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, да је Србија увек спремна на регионалну сарадњу у оквиру процесуирања ратних злочина.

Како се наводи у саопштењу из њеног кабинета, Нела Кубуровић се у разговору са тужиоцем Механизма Сержом Брамерцом није сложила са његовом оценом у извештају да недостаје регионална сарадње у процесуирању ратних злочина пред домаћим судовима у Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини.

Кубуровићева је рекла да Србија редовно одговара на замолнице из БиХ и Хрватске, док таква спремност за сарадњу не постоји када је реч о српским замолницама. 

Истакла је и да је Србија у протекле две године значајно унапредила капацитете Тужилаштва за ратне злочине, како би имало све неопходне услове за ефикасно процесуирање окривљених за најтежа кривична дела против човечности, без обзира на њихову националност или етничку припадност.

Такође је нагласила да објављени мемоари бившег начелника Генералштаба Небојше Павковића не заслужују да буду тако оштро критиковани од стране тужиоца или Механизма, посебно што је иста таква критика изостала када су у питању случајеви националног величања Бошњака Насера Орића у БиХ или Хрвата Слободана Праљка у БиХ и Хрватској.

Нела Кубуровић разговарала је у Њујорку и са председником Механизма Теодором Мероном, коме је поново поставила питање трансфера српских осуђеника због неадекватних услова у Естонији, где служе казну затвора. 

Како се наводи у саопштењу, Мерон је указао да је он лично сагласан да их је потребно преместити у неку другу државу и рекао да саосећа с породицама тих српских осуђеника. 

Такође је поздравио позитиван став Србије у вези са оснивањем Информативног центра у Београду, који би омогућио приступ архиви Хашког трибунала. 

Говорећи о преосталим случајевима против Срба који се воде пред Механизмом, Мерон је рекао да ће другостепена одлука против бившег председника Републике Српске Радована Караџића бити донета до краја марта 2019. године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво