Симић: Додатним мерама Приштина ће најдиректније угрозити опстанак Срба

Потпредседник Српске листе Игор Симић каже за РТС да ће се додатним мерама Приштине најдиректније угрозити опстанак и егзистенција српског народа на КиМ. У усијаним главама у Приштини више не можете ни да предвидите шта се мота и шта су следећи потези који ће угрозити безбедност свих на простору КиМ, а посебно Срба, поручује Симић.

Игор Симић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да није било разлога ни за увођење таксе од десет процената, нити за блокаду дистрибуције српских производа када је уведена такса од сто процената, па се то ипак десило на терену.

"У оним усијаним главама у Приштини више не можете ни да предвидите шта се мота и шта су следећи потези који ће најдиректније угрозити мир и безбедност свих на простору КиМ, а посебно Срба", каже Симић.

"Ово је најава неких мера које ће најдиректније значити да косовски званичници шаљу поруку Србима, пре свега на северу КиМ, да овде нису добродошли, да нису добродошли у својим кућама, на својим имањима, на својој земљи", додао је Симић.

Указао је да покушавају да скрену пажњу јавности да таксе које су уведене блокирају дистрибуцију хране, лекова, репроматеријала за фирме и свега онога што Срби троше широм Косова и Метохије.

"То показује колико је отежан живот у овом тренутку. Са овим додатним мерама најдиректније ће се угрозити опстанак и егзистенција српског народа, нећете моћи да имате најосновнију слободу кретања нити комуникацију са родбином у централној Србији", наглaшава Симић.

Оцењује да ће оно што најављују из Приштине значити и забрану доласка званичника из централне Србије на простор Косова и Метохије, као и да би то био још један ударац смиривању тензија на овим просторима.

"Не постоји ниједан званичник Републике Србије који је био на простору КиМ, а да није грађане позивао на мир, на суздржаност, на избегавање свих провокација које долазе из Приштине како би се овде очувао мир", тврди Симић.

Како мир нема алтернативу, додаје Симић, не постоји могућност ни да Срби прихвате угњетавање које ће директно угрозити њихов физички опстанак на овим просторима.

Забрана коришћења динара би значила блокаду 

Када је реч о најавама укидања динара у српским срединама, Симић верује да би то значило блокаду.

"То би значило и да је неко у Приштини одлучио да овде не буде мир, да не буде мир ни за Србе, ни за Албанце, ни за било кога ко живи на овим просторима. То би био најдиректнији пример шта је уствари циљ свих ових активности једностраних потеза Приштине, њихова прича како је ово уперено против централне Србије и званичног Београда, а не против Срба на КиМ је спиновање и пласирање лажних вести", истиче Симић.

Сматра да те мере најдиректније угрожавају опстанак обичних људи, Срба који живе на КиМ, али да индиректно погађају и Албанце.

"Али имате њихово нереаговање, као да имате непотписан споразум између политичке елите косовских Албанаца и обичних грађана који су спремни да прећуте мере које штетне чак и за њих ако је то у складу са интересима тих политичких лидера", каже Симић.

"Нећемо дозволити да било ко угњетава Србе"

Истакао је да ће наставити са протестима, јер неће дозволити да било ко угњетава и гетоизира Србе на КиМ.

"Наставићемо са мирним, демократским протестима и позивамо међународне представнике, како оне у Приштини тако и оне у Бриселу и свим осталим местима, да уместо празних флоскула и неких анемичних упозорења најдиректније позову Приштину да прекине са свим једностраним потезима који угрожавају опстанак Срба на овим просторима, али и подривају дијалог у Бриселу", нагласио је Симић.

Када је реч о најавама формирања косовске војске, Симић каже да је Српска листа покушавала да искористи правне механизме који постоје, јер је то питање које крши све међународне споразуме – Резолуцију Савета безбедности 1244 и Бриселски споразум, па чак и устав који су Албанци донели у Приштини.

"Међутим, ту нема краја. Ви више немате правну сигурност за Србе на КиМ, а то се види када говоримо о ухапшеним Србима који су пре неколико дана изведени пред суд у Приштини. Ту је прекршено сијасет правних одредби – презумпција невиности тих људи, одређење притвора које је одлуком Апелационог суда укинуто, а људи су и даље у притвору", наводи Симић.

Додао је да су јуче имали прилику да чују и адвокате ухапшених који не могу да нађу оправдање и логику оваквог чина Приштине осим класичног правног насиља.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи