Експрес: Три додатне мере Приштине против Србије

Приштина неће подлећи притиску и укинути стопостотно увећани порез на производе из Србије и БиХ, већ супротно томе се размишља о увођење три додатне мере – забрана уласка возила са српским таблицама, непризнавање српских докумената и забрана увоза робе страних компанија која се производи у Србији, пише портал Газета експрес.

Према изворима Експреса, увођење додатних мера се очекује ове седмице након седнице владе, као део стратегије спречавања, како се наводи, "једностраног понашања српске државе".

Подсећа се да је косовски премијер Рамуш Харадинај, још 21. новембра, након увођења 100 одсто повећаног пореза на робу из Србије и БиХ, рекао да ће, ако Србија настави кампању против Косова, уследити нове мере.

Саветник Харадинаја и шеф преговарачког тима у техничком дијалогу са Београдом, Авни Арифи, рекао је за Експрес да се мере припремају, али да не може да каже да ли ће оне бити донете на сутрашњој седници владе.

Министар трговине Ендрит Шаља такође је потврдио да се о додатним мерама разговара, али да до сада није ништа конкретно одлучено.

"Само смо разговарали, и даље нема ништа конкретно. Бићете обавештени о свим одлукама које ћемо предузети", рекао је Шаља за Експрес.

Портал наводи да су у међувремену из Министарства унутрашњих послова потврдили информацију која се тиче регистарских таблица.

Изми Зека, заменик министра, изјавио је за Експрес да је одлука о томе донета и да су у току консултације са Европском унијом.

"Ми смо у консултацији са ЕУ, али упркос њиховом мишљењу, доносимо одлуке као независна држава", рекао је Зека, који тврди да је Приштина испунила до сада све обавезе из Бриселског споразума, а да Србија наводно није.

Портал пише да се од косовске владе очекује да примени реципрочне мере према Србији када је реч о кретању људи и возила, јер су, кажу, грађани Косова принуђени да приликом преласка административне линије таблице замењују привременим.

Поред тога, влада ће одлучити и о забрани увоза робе коју стране компаније производе у Србији, као и да Косово неће признавати српске документе и различите сертифкате све док, како се наводи, Србија не призна косовску независност.

Позивајући се на своје изворе из привремених институција у Приштини, Експрес тврди да ће се прва мера односити на увођење реципроцитета са регистарским таблицама на возилима која из Србије прелазе на Косово.

Грађани Србије ће, кажу, бити приморани да пре уласка на косовску територију табилице замене привременим.

Друга мера, према истим изворима Експреса, јесте забрана увоза производа страних компанија који се производе у Србији.

Очекује се да ће трећа мера против Србије бити одлука владе да не признаје српске документе, баш као што, како се наводи, Србија не прихвата косовске документе.

број коментара 10 пошаљи коментар
(уторак, 11. дец 2018, 00:18)
anonymousotvoreno [нерегистровани]

Plaqka

Pa vaaa polcia placka uvek kasa prolazimo preko srbije nista Novo

(понедељак, 10. дец 2018, 23:16)
anonymous [нерегистровани]

RE:Заиста против лупања

Znamo mi tu analogiju tako mi gledamo na ta dva slučaja, ali Albanci i USA to gledaju dijametralno suprotno. Uostalom ako nekome kažete da lupa, onda odgovorite na sledeće pitanje: Ko će da spreči Albance na Kosmetu da održe referendum o ujedinjenju sa Albanijom, isto kao što je to urađeno na Krimu!?

(понедељак, 10. дец 2018, 22:02)
anonymous [нерегистровани]

Заиста против лупања

@Glavni cilj ovih mera je

Не знам од куда Вам идеје да поредите Крим и Косово? Да сте поредили отимање Крима од Русије коју је урадио украјински комуниста Хрушчов, са отимање Косова од Србије, па да разумемо историјску паралелу. 2014. Крим се ослободио отимачине и вратио се својој матици. Као што ће се и Косово и Метохија кад тад вратити Србији. То Вам је аналогија.

(понедељак, 10. дец 2018, 21:05)
anonymous [нерегистровани]

EU bezalternativni prijatelji

Pored te EU koju u stvari podržava ono što Kosovo radi, samo se mlako u medijima javlja kao zabrinuta, a u koju bandoglavo srljamo i koji su nam prijatelji (kako kome) biće opet: jao braću Rusi i Kinezi, spasavajte nas od naših prijatelja.

(понедељак, 10. дец 2018, 20:26)
anonymous [нерегистровани]

Dokle vise?

Zasto Srbija cuti? Zasto dozvoljavamo da se prolazi kroz centralnu Srbiju sa KS licnim kartama?Hvala

(понедељак, 10. дец 2018, 19:05)
anonymous [нерегистровани]

Mere

Sve prevoznike i svu robu koja putuje preko Srbije za Kosmet dodatno oporezovati može i za tih 100 posto jer je Kosmet deo Srbije i uvesti da sve roba koja ide preko Srbije na Kosmet moraju da carine u Beogradu. Svi koji putuju na Kosmet preko Srbije i imaju dokumenta takozuvanog Kosova ista oduzimati i izdaveti im privremeni dokument za tranzit kjroz Srbiju uz taksu.

(понедељак, 10. дец 2018, 19:01)
anonymous [нерегистровани]

Super

A sad Srbija da uvede meru hapšenja svih terorista na Kosmetu kao delom teritorije Srbije pre svega Ramuša, Tačija i Ljimaja. A kao druga mera dok se ovo ludilo ne zaustavi, svima koji putuju iz inostranstva na Kosmet preko Srbije a biće ih mnogo sad pred praznike uvesti ekolološku taksu a onim akoji imaju dokumenta takozvanog Kosova zabraniti ulaz!

(понедељак, 10. дец 2018, 18:54)
anonymous [нерегистровани]

Glavni cilj ovih mera je

Da blokiraju administrativne prelaze sa centralnom Srbijom a da ukinu granicu prema Albaniji i bilo kakvu kontrolu na granicnim prelazima sa Albanijom cime bi de fakto stvorili veliku Albaniju. Vrlo lako moze da se desi scenarijo aka Krim. Ukoliko se doda i stvaranje zabranjene vojske na Kosmetu tj presvucene OVK u tom slucaju bi sledio ogroman problem. Drzavni organi Srbije ce morati 14. decembra kada ce Ramus i Taci proglasiti formiranje vojske takozvanog Kosova zahtevati od KFORa da izvrse njeno razoruzanje, u suprotnom da predaju sve kasarne, karaule i granicne prelaze vojsci i policiji Srbije.

(понедељак, 10. дец 2018, 18:52)
Петрија [нерегистровани]

Прст у око

Шта се чека са поништајем свих Бриселских споразума, и са отварањем ове проблематике пред СБ УН? Очигледно је да и САД и ЕУ саучесници кршења Резолуције 1244, што се могло и очекивати, обзиром да су огромна већина тих замаља признале независносст Косова. Када ћемо окренути други лист? Када ће осванути руска војна база у СРбији, да се већ једном сви смире?

(понедељак, 10. дец 2018, 18:47)
anonymous [нерегистровани]

Definitivno, uz pokroviteljstvo....

Definitivno, Pristina sve sto radi radi uz pokroviteljstvo svojih stranih, zapadnih pokrovitelja. A ti, Srbijo, nastavi da budes neutralna...