Могеринијева још једном позвала да се укине одлука о таксама

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини позвала је још једном владу Косова да опозове одлуку о тарифама на производе из Србије и Босне и Херцеговине и истакла да још верује у могућност да дијалог Београда и Приштине има позитиван исход у правно обавезујућем свеобухватном споразуму о нормализацији.

Федерика Могерини је, после састанка шефова дипломатија Европске уније, рекла да су европски министри дали пуну подршку наставку дијалога Београда и Приштине.

Дијалог, међутим, припада странама у процесу, а ЕУ је понудила посредовање, место, савет, али на њима је да одреде агенду и дубину разговора, као и исход дијалога, а не на чланицама ЕУ, рекла је Могеринијева на конференцији за новинаре.

Оно што је важно за ЕУ и што је јасно од почетка – исход који бисмо поздравили је да на свеобухватан начин буду решена сва питања и то кроз поштовање међународног права, рекла је Могеринијева и нагласила да би волела да буде без етничких подела.

"Да будем експлицитнија, каква год прилагођавања две стране направе, верујем да неће бити етнички чисте земље и, извините што користим тај узменирујући израз, верујем у мултиетничност, шта год било решење и да може бити обострано договорено", рекла је Могеринијева.

Могеринијева је рекла да сада постоје тешкоће у дијалогу, које су велике, подсећајући на одлуку Владе Косова о тарифама од 100 одсто на робу из Србије и БиХ.

Дијалог се одвија у атмосфери поверења или барем поштовања, истакла је Могеринијева.

Уверена сам да две стране могу не само наставити дијалог, већ и доћи до позитивног исхода, што је, да поновим, на њима, не чланицама ЕУ, закључила је Могеринијева.

И европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан рекао је да су косовске таксе од 100 одсто на робу из Централне Србије и Босне и Херцеговине у супротности са правилима слободне трговине и духом сарадње који се покушава створити у регионалној политици.

"Треба да нађемо брзо решење, јер је то у интересу свих", рекао је Хан.

Оценио je да је дуго трајање косовских мера у супротности са европским принципима.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво