Србија у Бриселу отворила поглавља 17 и 18

На Међувладиној конференцији у Бриселу Србија је отворила два нова поглавља у преговорима о чланству са ЕУ. Отворена су поглавља 17 о економској и монетарној политици и 18 – статистика. До сада је отворено 16 од укупно 35 поглавља.

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је да је ЕУ спремна за отварање нових преговарачких поглавља са Србијом, када се за то испуне услови.

Према Хановим речима, поглавље 17 захтева транспарентно усвајање буџета и спровођење економских и монетарних реформи. Домаћи и страни инвеститори прате реформе у Србији, констатовао је Хан.

Говорећи о поглављу 18, Хан је изјавио да у Србији треба више радити на електронском прикупљању података.

Хан је оценио да је у Србији остварен напредак у јачању владавине права, али да је потребно концентрисати се на ту област, што је и став више чланица ЕУ, као услов за отварање нових поглавља.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да није незадовољна што су данас отворена само два преговарачка поглавља. 

"Желим да уверим европске партнере да имају озбиљног саговорника у Србији, која је посвећена настојањима да се одрже регионални мир и стабилност, рекла је Јоксимовићева.

Задовољни смо што смо отворили поглавља 17 и 18, она су важна јер је Србија предводник економске трансформације у региону, рекла је Јоксимовићева на конференцији за новинаре после Међувладине конференције.

"Важна су два поглавља. Мислим да смо имали значајне, суштинске резултате у владавини права, нисмо незадовољни, решени смо да будемо упорни, стрпљиви, одлучни у намери да постанемо чланица ЕУ", рекла је Јоксимовићева.

"Србија је мала земља, али хода на стабилним и високим потпетицама"

Навела је да је на Међувладиној конференцији захвалила Аустрији, која је држала тему проширења на својој агенди председавања ЕУ.

"Известила сам да смо изузетно забринути због онога што наставља да ради Приштина, супротно европским вредностима и што најављује нове мере, рекла је Јоксимовићева.

Замолила сам пријатеље и партнере из ЕУ, нама није важно да се нама чине уступци, већ да вредности и принципи ЕУ постану блиски и другима, посебно Приштини и Албанији, која је подржала ове неевропске мере Приштине, нагласила је она.

"Србија је мала земља, али хода на стабилним и високим потпетицама, илустровала је Јоксимовићева.

Србија је са два новоотворена поглавља у досадашњем процесу приступања ЕУ отворила 16 поглавља, од којих су два привремено затворена.

Министарка иностраних послова Аустрије Карин Кнајсл рекла је да је задовољна што је Србија  отворила два нова поглавља. 

Она је подржала наставак дијалога Београда и Приштине о нормализацији односа који би требало да резултира правно обавезујућим споразумом о нормализацији односа, указујући да је то питање од кључне важности за напредак у европским интеграцијама.

О Западном Балкану, али и о дијалогу између Београда и Приштине, биће речи и сутра на састанку министара спољних послова ЕУ.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво