Србија у Бриселу отворила поглавља 17 и 18

На Међувладиној конференцији у Бриселу Србија је отворила два нова поглавља у преговорима о чланству са ЕУ. Отворена су поглавља 17 о економској и монетарној политици и 18 – статистика. До сада је отворено 16 од укупно 35 поглавља.

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је да је ЕУ спремна за отварање нових преговарачких поглавља са Србијом, када се за то испуне услови.

Према Хановим речима, поглавље 17 захтева транспарентно усвајање буџета и спровођење економских и монетарних реформи. Домаћи и страни инвеститори прате реформе у Србији, констатовао је Хан.

Говорећи о поглављу 18, Хан је изјавио да у Србији треба више радити на електронском прикупљању података.

Хан је оценио да је у Србији остварен напредак у јачању владавине права, али да је потребно концентрисати се на ту област, што је и став више чланица ЕУ, као услов за отварање нових поглавља.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да није незадовољна што су данас отворена само два преговарачка поглавља. 

"Желим да уверим европске партнере да имају озбиљног саговорника у Србији, која је посвећена настојањима да се одрже регионални мир и стабилност, рекла је Јоксимовићева.

Задовољни смо што смо отворили поглавља 17 и 18, она су важна јер је Србија предводник економске трансформације у региону, рекла је Јоксимовићева на конференцији за новинаре после Међувладине конференције.

"Важна су два поглавља. Мислим да смо имали значајне, суштинске резултате у владавини права, нисмо незадовољни, решени смо да будемо упорни, стрпљиви, одлучни у намери да постанемо чланица ЕУ", рекла је Јоксимовићева.

"Србија је мала земља, али хода на стабилним и високим потпетицама"

Навела је да је на Међувладиној конференцији захвалила Аустрији, која је држала тему проширења на својој агенди председавања ЕУ.

"Известила сам да смо изузетно забринути због онога што наставља да ради Приштина, супротно европским вредностима и што најављује нове мере, рекла је Јоксимовићева.

Замолила сам пријатеље и партнере из ЕУ, нама није важно да се нама чине уступци, већ да вредности и принципи ЕУ постану блиски и другима, посебно Приштини и Албанији, која је подржала ове неевропске мере Приштине, нагласила је она.

"Србија је мала земља, али хода на стабилним и високим потпетицама, илустровала је Јоксимовићева.

Србија је са два новоотворена поглавља у досадашњем процесу приступања ЕУ отворила 16 поглавља, од којих су два привремено затворена.

Министарка иностраних послова Аустрије Карин Кнајсл рекла је да је задовољна што је Србија  отворила два нова поглавља. 

Она је подржала наставак дијалога Београда и Приштине о нормализацији односа који би требало да резултира правно обавезујућим споразумом о нормализацији односа, указујући да је то питање од кључне важности за напредак у европским интеграцијама.

О Западном Балкану, али и о дијалогу између Београда и Приштине, биће речи и сутра на састанку министара спољних послова ЕУ.

Остали аутори: Душан Гајић
број коментара 16 Пошаљи коментар
(уторак, 11. дец 2018, 09:42) - anonymous [нерегистровани]

@Poenta je u zatvaranju

Svakako je poenta u zatvaranju, samo jedna mala korekcija- intervencije sa strane najvise dodju do izrazaja kada se zavrsi pregovaracki proces, pa se na osnovu svega dogovorenog u poglavljima sastavi ugovor o prikljucenju sa E. Komisijom. Nacrt tog ugovora ide na ratifikaciju u parlament svake od 27 clanica EU, pa kada ga one ratifikuju, a mogu i da zatraze da se nesto izmeni, onda ga vracaju nama, prolazi proceduru ratifikacije kod nas, pa se onda napise finalni ugovor, potpise se i u roku od godinu dana postanes clanica. Tako kazu sporazumi, iz koji proizilazi pravo unije.

(уторак, 11. дец 2018, 00:46) - anonymous [нерегистровани]

Игре

Игре без граница се настављају...а Срби на КиМ пред катастрофом!

(понедељак, 10. дец 2018, 21:56) - Ja [нерегистровани]

EU

Nema od ovoga nista ljudi. Osamnaest godine zamajavaju narod sa ovom sargarepom. EU ne zeli Srbiju, a u Srbiji vecina naroda je protiv EU. Cak su i rekli da zahtevaju da priznamo nas otet Kosmet. Ali nikad nece da prime Srbiju i narod ne zeli biti u EU.

(понедељак, 10. дец 2018, 21:50) - anonymous [нерегистровани]

Poenta je u zatvaranju

Poenta je zatvoriti poglavlja jer dok su god otvorena bilo koja clanica po dogovoru svih kad god hoce moze ubaciti neki uslov koji je za nas sporan i stopirati bilo koje poglavlje godinama i decenijama. Pa tako neke zemlje vec 40 god. otvaraju poglavlja

(понедељак, 10. дец 2018, 21:45) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Mislim da je moglo da se otvori vise poglavlja.

(понедељак, 10. дец 2018, 20:51) - anonymous [нерегистровани]

Zadovoljstvo

Svi vi što se javljate kako ste zadovoljni, recite mi čime ste to zadovoljni? Koliko je poglavlja zatvoreno? A?

(понедељак, 10. дец 2018, 19:48) - Marija [нерегистровани]

Kako stvari stoje...

Kako stvari stoje, šta nam hrvati rade u hrvatskoj i albanci na Kosovu, a niko iz EU ne reaguje , mislim da je bolje da polako otvaramo poglavlja jedno po jedno, jer ćemo imati više vremena da dobro razmislimo: Oćemo li u EU ili je za nas bolje da odustanemo jer ovakav odnos EU prema Srbiji je ponižavajući i poražavajući.

(понедељак, 10. дец 2018, 19:45) - anonymous [нерегистровани]

Poglavlja

To je zamagljivanje celokupne situacije na Balkanu.Kao, evo pomazemo Srbiji mi smo vam prijatelji,,a iza zavese zabadaju noz u ledja!Zasto ne ukinu carine?

(понедељак, 10. дец 2018, 18:08) - anonymous [нерегистровани]

Значајна је динамика преговарачког процеса

Мислим да је требало да нам допусте отварање бар три поглавља, али ценим сваки напредак. Битно је да ми преговарамо са ЕУ и да има динамике у преговорима, с обзиром на ситуацију, за коју опет ми нисмо криви. Преговарачки тим је био одговоран па су припремили и нове преговарачке позиције, које ће се надам се реализовати у следећој години. Ове области доприносе учвршћивању српске економије, а статистички подаци са потпним параметрима помоћи ће нам да одговоримо на питање шта можемо урадити поводом неког проблема који имамо, а то пуно значи за једну земљу.

(понедељак, 10. дец 2018, 17:13) - anonymous [нерегистровани]

KIM

sta ako je uslov priznanje KIM sve drugo nema smisla?