Љајић: Приштина ради на даљој политичкој радикализацији

Приштина би, према писању медија, могла да уведе нове мере Београду, а министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да је трговина већ заустављена и да се ради о даљој политичкој радикализацији. Ефекат свих мера, сматра Љајић, јесте да ће дијалог Београда и Приштине бити не само замрзнут већ на дуже стазе онемогућен.

Tешко је спекулисати о новим мерама које Приштина може да уведе, наводећи да Србија има нека сазнања, али да не би говорио о томе док не види које су мере у питању, рекао је Расим Љајић за Танјуг.

Наводи да је с повећаним таксама на 100 одсто и захтевом да царинске декларације морају бити праћене са ознаком Република Косово трговина већ заустављена и да је у том погледу тешко очекивати да нешто ново може да се уведе.

"Мислим да се ради о даљој политичкој радикализацији, без обзира што се наводно ради о економским мерама. Ради се о томе да се направи још већи проблем, јер рачунају да могу нешто да издејству од ЕУ, било да је у питању визна либерализација, побољшање преговарачких позиција или да скрену пажњу са међународних неуспеха", рекао је Љајић.

Постоје најаве да ће 26. децембра на Косову ступити на снагу нови Закон о заштити потрошача који обавезује трговце да поред цене истакну и земљу порекла производа, а једини мотив, према министру Љајићу, јесте да се смањи, ограничи или заустави транспорт робе из централне Србије.

Рачунају, додаје Љајић, да ће то за купце бити довољан мотив да ту робу не купују.

"Не постоји други разлог, јер сам у објашњењу те намере видео да они желе да подстакну домаћу производњу, а она је јако мала. Косово не може да задовољи властите потребе са својом производњом", рекао је Љајић.

Према његовој оцени, све нове мере, а говори се и о пререгистрацији возила, или стављање привремених таблица, биће искључиво у функцији политике, односно скретање пажње са неких проблема и наметање Приштине међународној заједници као политичког фактора који мора да буде уважен у неким преговорима.

"Ефекат свих мера јесте да ће дијалог бити, не замрзнут, он ће на дуже стазе бити онемогућен, јер у оваквој ситуацији причати о решавању статуса, Бриселским преговорима, имплементацији догвореног је потпуно депласирано. Према томе, овде је намера политичка, а никако економска", истакао је министар.

Одлуке треба доносити "хладне главе" 

Без обзира на неку врсту унутрашњег притиска да Србија донесе неке контрамере, одлуке, додаје, треба доносити "хладне главе" и промишљено, јер Београд не сме да дође у ситуацију да исхитреним акцијама дође у позицију да се заборави ко је први почео и ко је све изазвао.

"Кад уђете у ту спиралу мера и контрамера, онда свако гледа оно што је последњи резултат на семафору. Сви ће заборавити на који начин је читава криза настала и онда ћемо имати две стране које ће међународна заједница позивати да се уразуме", рекао је Љајић.

Поручио је да је неопходно да се стање врати на период од пре 6. новембра, када су подигнуте таксе, да би могло да се настави с решавањем великих проблема са којима се и Срби и Албанци на Косову суочавају.

"Хтели, не хтели, пре или касније, са овим мерама или без мера, дијалог је једини начин да се ово питање реши", додао је министар.

Љајић каже да још увек има залиха робе, посебно у северној Митровици, али пласмана готово да нема и оцењује да ће због тога неко ту ситуацију искористити и да ће прорадити "шверцерски канали", односно да ће Косово постати "Елдорадо за шверцере различитих боја".

Додаје да је могуће и да ће неки произвођачи изместити своју производњу у суседним земљама, а последице тога ће осетити купци, јер ће, како каже, роба бити скупља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво