Ђукановић: Последњи тренутак да ЕУ тражи од Приштини да повуче мере

Тензије су показале и колико је нужно да дође до повлачења мера које је увела Приштина како би се створио амбијент за наставак дијалога Београда и Приштине, рекао је за РТС председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић.

Нове мере које најављује Приштина у потпуности би нас удаљиле од нормализације односа Београда и Приштине и чини се да је то још један механизам Рамуша Харадинаја и његове владе да читав процес успоре или доведу у питање, рекао је Драган Ђукановић гостујући у Дневнику РТС-а.

"Надам се да ипак неће доћи до увођења ових мера и да ће апели који ће и данас стићи из ЕУ и нови ангажман САД у наредних неколико дана ипак спречити да дође до оваквог сценарија", рекао је Ђукановић.

Томе може да допринесе и састанак шефова дипломатија земаља ЕУ. 

"Мислим да је последњи тренутак да ЕУ још једном одлучно каже Приштини да те мере повуче што пре и очекујем да се створи такав амбијент да може да дође до наставка дијалога Београда и Приштине", објашњава Ђукановић.

Важно је да порука стигне из Брисела али је Вашингтон тај који има одлучујућу моћ када су у питању политичке елите у Приштини, сматра председник Центра за спољну политику.

Очекује се отварање два нова поглавља иако их је спремно пет, што такође показује да су и евроинтеграције Србије у другом плану због тензија које долазе из Приштине.

"У сваком случају је важно да смо ми спремни да отворимо више поглавља. Све ће зависити од динамике у поглављу 35, односно нормализације односа и Београда и Приштине. У складу са тим очекујем да ће ЕУ у наредним годинама отварати више поглавља", објашњава Ђукановић.

Тензије су показале и колико је нужно да дође до повлачења мера које је увела Приштина и да се у лакшем амбијенту дође до наставка дијалога, наглашава Ђукановић.

"И, наравно, изостанак претњи о формирању оружаних снага Косова, односно трансформације косовских безбедносних снага јер видимо да многе земље и у ЕУ и одређени круговима у САД сматрају да сада није време да се формирају те снаге, односно да то све треба препустити коначном пакету свеобухватног и правно обавезујућег споразума", рекао је председник Центра за спољну политику.

Да је последњи тренутак да се то спречи указује најава из Приштине да ће крајем ове недеље  формирати војску Косова.

"Очигледно је Приштина добила различите сигнале. Веома је значајно да се сачува мир и стабилност и да Приштина реши своје проблеме и фрустрације и врати се за преговарачки сто", рекао је за РТС председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво