Још два поглавља своде рачуницу на 16 од 35

У преговорима за приступање ЕУ данас ће у Бриселу бити отворена два нова поглавља – о економској и монетарној политици, и о статистици. Тиме ће наша земља имати 16 отворених од укупно 35 поглавља колико је потребно да се отвори да бисмо постали пуноправна чланица. Истовремено, тензије које су настале пошто је пре скоро три недеље Приштина подигла таксу на увоз робе из централне Србије на 100 одсто биће тема састанка шефова дипломатија земаља Уније.

Отварање два поглавља показује да је уважен одређени напредак који је Србија направила у претходном периоду.

То је темпо којим Београд не може бити посебно задовољан, Очекивао је да ће бити отворена бар три поглавља.

Поглавље 9, такође о финансијским услугама, већ дуже време је спремно али о томе није било потребне сагласности.

О Западном Балкану али и о дијалогу између Београда и Приштине биће речи и сутра на састанку министара спољних послова ЕУ. Очекује се да тада буде поновљен став да су тарифе о увозу робе које је наметнула Приштина кршење Цефта споразума и да треба да буду хитно повучене.

Такође, очекује се став и о евентуалном формирању војске Косова, да ће бити речено да то треба да буде спроведено у складу са уставом. Дакле, уз консултације са српском заједницом на Космету, са спољним парнерима, да је то питање око којег нема сагласности са Србијом, па самим тим да треба да буде решавано у оквиру дијалога између Београда и Приштине. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво