Преговори са ЕУ, какву поруку шаље отварање два нова поглавља

Србија и регион сутра ће се наћи у центру пажње званичника Европске уније. Наиме, шефови дипломатија чланица разматраће ситуацију на Балкану, а са Србијом се отварају два нова поглавља: о економској и монетарној политици, и о статистици. Тиме ће Србија имати 16 отворених од укупно 35 преговарачких поглавља.

То показује да је уважен оређени напредак који је Србија напавила у претходном периоду. С друге стрена, шаље поруку, да нема убрзања овог процеса и да се остаје при темпу од два поглавља по председавању, односно четири годишње.

То је темпо којим Београд не може бити посебно задовољан, Очекивао је да ће бити отворена бар три поглавља. Поглавље 9, такође о финансијским услугама, већ дуже време је спремно али о томе није било потребне сагласности.

О Западном Балкану али и о дијалогу између београда и Приштине биће речи и сутра на састанку министара спољних послова ЕУ. Очекује се да тада буде поновљен став да су тарифе о увозу робе које је наметнула Приштина кршење Цефта споразума и да треба да буду хитно повучене.

Такође, очекује се став и о евентуалном формирању војске Косова, да ће бити речено да то треба да буде спроведено у складу са уставом. Дакле, уз консултације са српском заједницом на Космету, са спољним парнерима, да је то питање око којег нема сагласности са Србијом, па самим тим да треба да буде решавано у оквиру дијалога између Београда и Приштине.

број коментара 7 пошаљи коментар
(понедељак, 10. дец 2018, 07:11)
Raja anonymous [нерегистровани]

Poglavlja ?

Koja je to pamet ? Koji umovi? Sloboda kretanja radnika, Sloboda kretanja robe, Sloboda kretanja kapitala , umesto jedno tri poglavlja . Sve u tanka creva samo da provides pola veka u traganju za demokratskom EU. A u Parizu vri od demokratije. Nemcima dozlogrdila Merkelova, Srbija je pod lupom skoro dve decenije ovih evropskih masona i njihovih poglavlja. Ne možeš lako da uđeš a kad uđeš nemožeš da izađeš. Bugari 12 godina u EU i ni makac. 

(понедељак, 10. дец 2018, 00:20)
anonymous [нерегистровани]

Eu prevara!?

A kad daje novac i nepovratno kredite, onda ućutite!?,
Ti se okreni Rusiji i Kini, ne generalizuj.

(понедељак, 10. дец 2018, 00:14)
dragan cvetković [нерегистровани]

zasto

Zasto konacno ne prestanu da nas zamajavaju i javno ih odbijemo.Ioanko je to Titanik koji za godinu ili dve TONE!!!

(недеља, 09. дец 2018, 23:16)
Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Поглавља, поглавља, поглавља......

Кућа нам гори а ви само причате о поглављима. Па јесмо ли толико окупирани да не смемо да једном заувек кажемо не тој шареној лажи?

(недеља, 09. дец 2018, 22:15)
anonymous [нерегистровани]

Komentar

Treba ubrzati proces pristupanja Srbije evropskoj uniji.

(недеља, 09. дец 2018, 22:14)
anonymous [нерегистровани]

nema komentara?

Zar je moguce da nase gradjane ovo ne interesuje? ili mozda ne smete da objavite sta gradjani zaista misle o ovome?

(недеља, 09. дец 2018, 21:57)
anonymous [нерегистровани]

ЕУ Превара

Ако годишње будемо отварали по 4 поглавља; па онда кад их све отворимо, ако исто тако годишње будемо затварали по 4 поглавља, требаће нам око 14 година док отворимо и затворимо сва поглавља плус 2-3 године док све државе чланице ратификују уговор за чланство; па онда док се организује референдум... значи још једно 20 година морамо да будемо послушни и да испуњавамо све њихове хирове, да признамо Косово и онда ће нас можда примити... Боље да више не губимо време, него да се одмах окренемо Кини и Русији, тада ће нас и ЕУ више поштовати.