"Србија треба да буде присутна у свему што Кина ради у региону"

Стратешки значај иницијативе "Појас и пут" на овим просторима, њени глобални домети, инвестициони и инфраструктурни пројекти, као и могућности српско-кинеске сарадње у оквиру четврте индустријске револуције, теме су о којима ће се сутра говорити на трећој међународној конференцији Београдски стратешки дијалог (БСД), под називом "Иницијатива појас и пут на Балкану".

Скуп, који ће окупити велики број учесника из Србије и иностранства, отвориће председница Владе Србије Ана Брнабић, а централна тема овогодишње конференције је представљање стратешког значаја иницијативе "Појас и пут" у региону.

О глобалним дометима иницијативе "Појас и пут", говориће амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, познавалац прилика на Балкану Волфганг Петрич и професор Нанкаи Универзитета Ге Шунћи, као и професорка београдског ФПН-а и директорка Центра за азијске студије Драгана Митровић.

Митровићева истиче значај те иницијативе, будући да, каже Митровић, већ сада има интерконтинентални, а можда и глобални домет, с обзиром на оснивање Азијске банке за инвестиције у инфратсруктури.

"Настојаћемо да објаснимо шта иницијатива значи за интерконтинентално повезивање, континентално и поморско, шта значи за саобраћајну, комуникациону инфраструктуру, за повезивајне народа, култура, унапређење трговине, убрзање прекограничне трговине...", рекла је Митровићева за Танјуг.

Биће речи и о томе шта иницијатива значи за саму Кину, на њеном путу израстања од регионалне у глобалну силу, али и како додирује нас и који је најбољи начин начин да се Србија укључи - шта нам је понуђено, а шта је најбоље да одаберемо.

Метровићева је указала да је за Србију веома значајно што је иницијатива досегла до ове тачке Европе, јер се, по природи ствари налазимо на размеђу путева, па нам то даје могућност да одаберемо нешто из широке понуде.

"Имамо посла са неупоредиво већим партнером и имамо могућност да одаберемо оно што је за нас најважније - да се повежемо и оквиру нашег, али и да се повежемо са даљим регионима, да се уградимо у производне и комуникационе ланце у међународној производњи, комуникацији, трговини и постанемо интегрисани у глобалне токове како бисмо побољшали стање наше економије и положај на међуанродном тржишту", рекла је Митровићева.

Радојка Николић, власница магазина "Бизнис и економија", која ће модерирати панел посвећен инвестиционим и инфраструктурним пројектима, каже да се Србија нашла на старом путу свиле, односно сада на путу "појас и пут", као важна географска тачна.

"Нама је ова иницијатива значајна јер нам недостаје управо инфраструктура која је потребна и Кинезима да би реализовали свој пројекат, а конференција ће се управо тим темама бавити", рекла је Николићева.

Сутра ће, како је додала, и представници кинеских комапнија говорити о својим искуствима у Србији и о њиховом виђењу свих тих предности или мана које подразумевају оваки пројекти.

Она је истакла да Србија има двоструки интерес у овим инфраструктурним пројектима.

"Један је што се географски нашла на путу свиле и на тај начин може да има корист од изградње инфраструктуре, а други, што је Србији сва та инфраструктура потребна без обзира на пројект ‘Појас и пут‘. Потребни су нам путеви, мостови, железничка пруга Београд - Будимпешта, која би требало оквиру пројекта да се гради", напоменула је Николићева.

Будући да немамао довољну инфраструктуру и да је постојећа девастирана у претходним деценијама, према речима Николићеве, ово је добра могућност за Србију да кроз пројекат који Кина глобално реализује, добије и локално и регионално значајне инфраструктурне објекте које може да користи.

Саговорници на панелу биће државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, Михаило Весовић из ПКС, директорка НТП Београд Гордана Даниловић Грковић, као и Милан Алексијевић испред Телекома Србија и Срећко Миодраговић из Цомтраде групе.

Конференцију "Иницијатива појас и пут на Балкану", организују Фондација Београдски стратешки дијалог, у сарадњи са Амбасадом Кине у Београду и Владом Србије, а одржава се у Палати Србија.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи