Ђурић: У Приштини седе људи који су спремни на све

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је забринут због ситуације на Косову и Метохији. Плашим се да нашом јужном покрајином управљају људи који су ван било какве контроле и који су спремни на све, рекао је Ђурић за Први програм Радио Београда.

"Веома сам забринут због ситуације на Косову и Метохији. Гледам нагомилане албанске снаге са дугим цевима претходних недеља како се шетају и шепуре и по јужној Митровици и разним другим деловима Косова и Метохије", рекао је Марко Ђурић у емисији "Седмица" Првог програма Радио Београда

"Знам да у Приштини седе људи који су спремни буквално на све да би заштитили своју личну слободу и оно за шта су се борили претходних двадесет година и бојим се да нашом јужном покрајином управљају људи који су готово ван било какве контроле и који су спремни на све. То је јако опасна ситуација", додаје Ђурић.

Упитан да прокоментарише договор да Војска Србије успостави свакодневни контакт са Кфором, постигнут са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, директор Канцеларије за Косово и Метохију каже да сарађујемо са свима који могу на било какав начин да допринесу очувању мира и стабилности.

"Због тога је тај контакт са Кфором значајан, зато што је у крајњој линији по Резолуцији 1244, коју ми признајемо и која је за нас оквир за функционисање свега на Косову и Метохији, Кфор је дужан и обавезан да буде први који ће заштити српски народ и све друге који се осећају делом државе Србије", рекао је Ђурић.

Ђурић о Специјалном суду  

Поводом навода медија о подизању првих оптужница против Рустема Мустафе, званог командант Реми, пред Специјалним судом у Хагу, Ђурић подсећа да су медији писали и пре пет, десет и петнаест година о томе да ће се ови или они зликовци и терористи из ОВК наћи пред правосуђем.

"Нажалост, резултат тога је да се за двадесет година, колико траје агонија нашег народа на КиМ, нико од њих није нашао на суду у смислу да буде и кажњен, да буде проглашен кривим. И они који су се макар и кратко задржавали пред Хашким трибуналом или неким другим судовима, то им је углавном била пролазна станица да оперу биографију и да уместо вођа и команданата терористичке ОВК могу да заседну у фотеље политичара и политичких представника косовских Албанаца.

И још, како каже, да имају сертификат од Хашког трибунала да су ослобођени сваке кривице, иако за неке од њих знамо да су лично уклонили више од десет сведока својих злочина, а да не говоримо о томе које злочине су сами починили.

"Према томе, не усуђујем се да очекујем било шта од тог међународног суда док не видим да даје неке резултате", истиче Марко Ђурић.

"Формат дијалога питање технике" 

На питање да ли ће, када, и у ком формату бити настављен дијалог о Косову и Метохији, Ђурић одговара да је формат питање технике и да решења свакако нема без свих пет сталних чланица Савета безбедности УН и ЕУ.

"Све велике силе, све велике државе су нам потребне за решење. Али у овом тренутку, с обзиром на то да решења на видику нема, најбитније је да онај део међународне заједнице који је преузео на себе одговорност да ствара и да подржава ту такозвану независност Косова и Метохије сада преузме одговорност, да заустави дивљање екстремних кругова политичких Албанаца у Приштини и да створи елементарне претпоставке за дијалог", каже Ђурић.

Према његовим речима, сам формат евентуалних разговора је питање технике.

"Србија је увек била спремна да у различитим форматима тражи решења и то се неће променити. Дијалога ће бити оног момента када се за то створе предуслови, а предуслов је да се уклоне ове криминалне таксе", закључује Ђурић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво