Конгресмен Кливер: Интерес САД да дијалог Београда и Приштине води миру

Конгресмен и копредседник српског кокуса у америчком Конгресу Емануел Кливер поручио је да је интерес САД је да дијалог Београда и Приштине води миру, а не назад ка конфликтима који су од 1991. до 1999. постојали на Западном Балкану. Каже да ће послати писмо Доналду Трампу и државном секретару са захтевом да посете Србију.

Кливер у телефонском разговору за Панон ТВ рекао да су потребни напори за постизање мира између Београда и Приштине. Обе земље би то требало да учине у интересу евроинтеграција", додао је Кливер.

Додао је да САД верују да "наша два пријатеља могу да живе у миру". Конгресмен је рекао и да Вашингтон подржава напоре Србије у прикључивању Европској унији, а у исто време САД желе да ојачају односе са Србијом кроз продубљивање сарадње на основу заједничких интереса и уважавања.

"Ми верујемо да је између пријатеља и чланова породице много заједничких ствари, али и осетљивих тема где је потребно да радимо на изградњи односа. Неслагања не треба да воде ка погоршању односа. Посебно не између Србије и САД", нагласио је Кливер.

Рекао да су се међусобни контакти Вашингтона и Београда побољшали у последње време наводећи да су САД од 2001. до 2017. упутиле Србији близу 800 милиона долара помоћи за унапређење привреде, јачање система правосуђа односно добру управу.

Говорећи о писму које је његов колега конгресмен Тед По упутио преседнику Доналду Трампу у којем га је позвао да посети Србију, Кливер је навео да По напушта Конгрес до краја године, али је истакао да ће његовог наследника одмах контактирати, како би заједно упутили писмо председнику и државном секретару са захтевом да посете Србију.

"Упознаћемо их са значајем такве посете, и ми бисмо пратили председника, или се нашли са њим на лицу места, јер је за грађане Србије веома битно да знају став и осећања Америке према тој великој земљи. Била је са нама у тешким временима. САД желе све да увере да нема тамних мрља у нашим односима", рекао је Кливер.

Оценио је да нема дилеме да између САД и Србије постоје посебни контакти и пријатељство и подсетио да однос две државе датира цео век те да Американци саосећају са чињеницом да је Србија у Великом рату изгубила готово трећину становништва, али је дух српског народа остао несаломив до данас.

"Једина ствар коју би грађани Србије требало да добију у овом тренутку од Америке, јесте поштовање и свест о чврстим пријатељским везама које трају читав век", закључио је амерички конгресмен.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара