Стефановић: Борићемо се да мир буде сачуван, а Срби заштићени

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да су све дипломатске, политичке и безбедносне снаге Србије и даље усмерене на спречавање да се било шта лоше деси Србима на Косову и Метохији.

"Борићемо се за то да мир буде сачуван по сваку цену, а да Срби буду заштићени. Ми морамо да штитимо наш народ који је у овом тренутку најугроженији и морамо да будемо уз њега. То ће увек бити политика Србије", поручио је Небојша Стефановић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Навео је и да је увек инсистирао на томе да "од Србије видимо конкретну акцију, а не само реч". 

"Не можемо да дозволимо да се било ко иживљава над Србима на КиМ. Не можемо да дозволимо да се газе њихова права и да ти људи буду препуштени сами себи. Наш посао је да будемо уз њих и да наставимо да се се боримо дипломатским средствима", истакао је министар. 

Не можемо, указао је, "да ратујемо са Америком и бесмислено је да уопште говоримо о таквој врсти ескалације, нити Србији више треба иједан рат, али Србија мора да јача, економски пре свега, као и дипломатски". 

Министар напомиње да, нажалост, косовски Албанци не маре за ситуацију у региону, а да њихово руководство није зрело нити способно да сагледа чињеницу да свака врста ескалација плаши инвеститоре, и то, каже, није само ствар Србије, већ свих земаља у региону. 

Поводом изазова као што је изјава потпредседника косовске владе Енвера Хоџаја о стварању неформалног антисрпског пакта у региону или најава из Приштине о формирању војске Косова у четвртак, каже да "не постоји ниједна ствар која оправдава такву врсту подизања тензија на КиМ".

Београд се, додаје министар, месецима уназад веома интензивно бави тиме. 

"Увек смо указивали да таква врста понашања није у складу ни са међународним резолуцијама, ни са резолуцијом Савета безбедности УН, ни са договорима у оквиру Бриселског споразума, ни са гаранцијама НАТО-а", истакао је Стефановић, додајући да "нажалост имамо ту један зид ћутања".

"Веће плате за полицију јер поштујемо њихов рад"

Стефановић je рекао да ће од 10 милијарди динара више у буџету за његово министарство имати користи сви који су у том министарству запослени, а да ће највећи део тог новца ићи на повећање плата. 

"Ово је још једно испуњено обећање, почев од јануарске плате која ће бити већа за око девет посто. То је добро за све припаднике, јер смо на томе инсистирали од првог дана – да покажемо да поштујемо рад људи који увек брину у нашој безбедности и излажу ризику свој живот", рекао је Стефановић.

Министар каже да његов посао мора бити да се бори за те људе и најављује да ће у 2019. години средства бити уложена и у побољшање услова рада полицајаца, као што је набавка информатичке опреме, нових возила, хеликоптера, униформи.

Посебно је указао да се људи који раде на сузбијању нарко трафикинга баве најсложенијим и најтежим послом унутар криминалистичке полиције јер, како објашњава, раде са људима који су веома опасни, добро умрежени и не презају ни од чега. 

"Они морају годинама да улажу у знање. Ту желимо да постигнемо нову предност – да тим људима, улажући у њих, дамо све што је потребно кроз обуку, али и кроз бригу о њима. Наш посао је да бринемо о њима, о њиховим породицама, о њиховом социјалном стању и становима, а њихов посао ће бити само да брину о хапшењу криминалаца", рекао је министар уз закључак да је држава, захваљујући председнику и Влади, на добром путу да такву врсту система успостави.

Озбиљна истрага тужилаштва поводом претњи одборници Двери

Министар је изјавио да случај одборнице Двери Јелене Ђорђевић, која тврди да јој је лидер те странке Бошко Обрадовић претио насиљем, захтева озбиљну истрагу тужилаштва и да ће државни органи сачекати да се та истрага заврши.

"Неки су само декларативно против насиља, али онда су прешли са речи на дела па су почели да примењују насиље. Имамо последњи случај, одборнице из Двери из Ниша Јелене Ђорђевић, која је под својим пуним именом то изјавила да је била угрожена, да је имала претње, а онда се појавио и господин Мицкић који тврди да је био ангажован од стране Бошка Обрадовића да ову жену претуче зато што је имала другачије мишљење", рекао је Стефановић.

Како каже, то сада захтева озбиљну истрагу тужилаштва.

"Ми ћемо сачекати истрагу тужилаштва, јер ако се покаже да је ово тачно онда је то, нажалост, ужасан наставак кампање насиља према женама", рекао је Стефановић.

Стефановић каже да опозиција позива на пребијање и понижавање жена, да су рекли уврдљиве речи председници парламента и претили премијерки.

Истиче да када се деси да неко каже да премијерку треба силовати, онда се појави Драган Ђилас који то покуша потпуно да ревитализује.

"Ђилас је, нажалост, после исповести Јелене Ђорђевић која је рекла да је била угрожена од стране Обрадовића рекао да у то не верује и да то сигурно није тачно", рекао је Стефановић и додао да је то мајка двоје деце.

Министар је рекао да, када се појавила вест да је тој жени прећено, да су све опозиционе странке реаговале, али да су после када се сазнало јој није претила власт него Бошко Обрадовић, то покушали да ревитализују.

"Нека покаже истрага, али не смемо да дозволимо у друштву да било ко ревитализује насиље", поручио је Стефановић.

Додао је да је држава реаговала на напад на жену која није из СНС-а, нити блиска тој странци.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво