Љајић: Приштина отворила Пандорину кутију, на делу криза ауторитета ЕУ

Чак и да се сутра укине одлука Приштине о таксама од 100 одсто за српске производе, последице ће бити велике јер ово само води у нестабилност, каже за РТС министар трговине Расим Љајић. Приштина неће стати, поставиће друге препреке које ће само погоршати прилике у региону, истиче Љајић.

Расим Љајић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је трговина са предузетницима на Косову и Метохији у потпуности обустављена.

"Јуче смо имали податке од косовске Управе царина да је за 20 милиона евра мања испорука робе. На дневном нивоу ми смо имали између милион и сто, милион и двеста хиљада евра промет, што је око 40 милиона евра на месечном нивоу... Чак кад је такса била 10 посто, дневна испорука је износила 140.000", рекао је Љајић.

Коментаришући наводе албанског премијера Едија Раме да су таксе уведене јер је Београд кршио Цефта споразум, Љајић каже да у томе нема зрна истине.

"Ако видите мотиве и разлоге, они су потпуно различити, свако је наводио другачије разлоге. Прво Интерпол и кампања Србије у међународним организацијама, после су измислили безбедносне разлоге, онда наводно кршење Цефта споразума...", навео је Љајић.

Истакао је да Србија нема интерес да уводи баријере и упитао Приштину где се и коме жалила.

Не верује да ће косовске власти сносити санкције, а од састанка Сталног одбора за стабилизацију и придруживање очекује само још један апел да се таксе укину.

"Не верујем да може ишта више од тога, волео бих да будемо изненађени оштром реакцијом. Ми се суочавамо и са кризом ауторитета ЕУ – ако не можете да решите оваквав спор који је евидентан, како онда можете да посредујете у тражењу политичког решења за овај проблем", рекао је Љајић.

"Неће стати на овоме"  

На питање ко саветује Приштину, министар одговара да је немогуће да их неко саветује на овакве потезе.

"Ово је сулудо... Могли сте да нађете милион других паметнијих начина ако сте хтели неку врсту конфронтације, а ви овде штетите рагиону, вашим грађанима, привредницима", рекао је Љајић.

Сматра да Приштина нема излазну стратегију и да је циљ ових потеза да се издејствује нешто од Европске уније, како би се таксе укинуле, и да се побољша преговарачка позиција.

"Са економске тачке гледишта ова мера је потпуно нерезонска, а са политичке тачке гледишта ово води само у нестабилност", истиче министар.

Коментаришући најаву за трансформацију косовских безбедносних снага у војску, Љајић наглашава да су таксе отвориле Пандорину кутију.

"Када су видели да на таксе не може нико да утиче, онда ајде све што смо имали као план да реализујемо. Ја мислим да се неће стати на томе, да ће се ићи са другим препрекама које ће погоршати укупне прилике у овом региону, уместо да идемо ка томе да тражимо решења. Ако не коначна решења, онда хајде да омогућимо људима да нормално живе", каже Љајић.

Последице овога ће бити јако велике, чак и сутра да се све укине, истакао је министар.

"Ускоро споразум са Евроазијском унијом"

Љајић је говорио и о преговорима о слободној трговини са Евроазијском унијом, где је, како каже, 80 одсто већ договорено.

За нешто већ имамо сагласност, а за нешто још тражимо решења, каже Љајић и објашњава да је реч о производима као што су шећер, цигарете, алкохолна пића, сиреви, аутомобили.

Очекује да руска страна буде попустљивија због посете председника Владимира Путина Србији и да у јануару буде потписан споразум.

Љајић, који је и министар туризма, каже и да досадашњи резултати у туризму показују да ће се остварити постављени циљ за ову годину, а то је три милиона и 400 хиљада туриста.

Нада се приливу од око милијарду и 300 милиона евра и истиче да је са увођењем ваучера порастао и број домаћих туриста.

"Наставићемо са тим наредне године, у буџету су обезбеђена средства за 100.000 ваучера", каже Љајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво