Стефановић: Нећемо дозволити да неко покуша да исели Србе

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је у Лучанима да је ситуација на Косову и Метохији веома сложена и да Србија неће дозволити да било ко, кршењем људских права и слобода и међународних споразума, покуша да исели Србе из наше јужне покрајине.

"Ситуација је веома сложена. У претходном периоду имали смо различите потезе приштинских органа, који изазивају забринутост код Срба, јер им је угрожена безбедност", рекао је Стефановић новинарима на завршетку посете општини Лучани.

Стефановић је указао да Приштина, мимо Бриселског споразума, најављује формирање Војске, за које не постоји никаква сагласност Срба.

Најтежа могућа последица те одлуке, како је рекао, била би ангажовање паравојних формација на северу Косова и Метохије, што је апсолутно недозвољено, јер су за то потребна два кумулативна услова.

"Бриселским споразумом предвиђено је да је за то потребна сагласност НАТО-а и сагласност Срба. Свакако да сагласности Срба нема и таква врста најава узнемирава грађана и чини да ситуација буде напета и да се фактички нестабилност повећава не само на територији наше јужне покрајине, већ у целом региону", рекао је министар.

Стефановић је указао да је ситуација са снабдевањем грађана на северу Косова јако тешка због увођења такси, којима је прекршен ЦЕФТА споразум.

Он је поновио апел Европској унији и земљама западне Европе, које имају утицаја на Приштину, да не само речима, већ и конкретним делима олакшају и омогуће да живот Срба буде безбеднији.

"Ми не смемо да дозволимо да останемо неми, морамо да будемо снажно уз свој народ и не смемо да дозволимо да било ко кршењем њихових права и слобода и кршењем међународних споразума покушава да их исели са Косова и Метохије. Наша земља остаје посвећена тој борби, нити ћемо да одустајемо, нити ћемо да попуштамо, нити ћемо да узмичемо. Наш посао је да се боримо и тако ћемо и радити", закључио је Стефановић.

Министар је рекао да су Лучани општина са стабилном безбедносном ситуацијом и да постоји добар ниво сарадње између полиције и локалне самоуправе.

"Оно где локалне самоуправе могу да помогну јесте видео надзор који би покривао главне саобраћајнице, али и школе и вртиће, како бисмо повећали безбедност грађана", рекао је Стефановић.

број коментара 7 пошаљи коментар
(субота, 08. дец 2018, 02:31)
Milenko [нерегистровани]

Стефановић: Нећемо дозволити да неко покуша да исели Србе

To je krajnji i jedini cilj Prištine i zato im nikako ne smemo dozvoliti da ga ostvare.

(петак, 07. дец 2018, 22:25)
anonymous [нерегистровани]

Drzava treba da bude uz svoje gradjane

Narod ogormnog srca i strpljenja, ovakve reci podrske su u ovakvim trenucima od velikog znacaja, da narod zna da nije sam u svojoj muci!

(петак, 07. дец 2018, 20:55)
Vaga [нерегистровани]

Strava

Svim silama cemo braniti nas teritorijalni integritet.

(петак, 07. дец 2018, 20:10)
Mašnica [нерегистровани]

Srbija

Srbi uprkos svim nedacama ostaju na svojim vekovnim ognjistima.

(петак, 07. дец 2018, 19:37)
Petar [нерегистровани]

Kosovo

Srbija je uz svoj narod

(петак, 07. дец 2018, 19:02)
Olgica [нерегистровани]

Stefanovic necemo dozvoliti da neko iseli Srbe sa Kosova

Srbija nece dozvoliti da neko nas narod protera sa njihovog vecnog ognjista krsenjem njihovih prava na slobodu i krsenjem svih mogucih sporazuma. Zajedno cemo istrajati u ovoj borbi.

(петак, 07. дец 2018, 18:18)
Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

"Нећемо дозволити да неко покуша да исели Србе"

Знају они да имају сагласност НАТО пакта. Сагласност Срба их уопште не интересује. Знају такође да Србија неће војно да интервенише.