Стефановић: Нећемо дозволити да неко покуша да исели Србе

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је у Лучанима да је ситуација на Косову и Метохији веома сложена и да Србија неће дозволити да било ко, кршењем људских права и слобода и међународних споразума, покуша да исели Србе из наше јужне покрајине.

"Ситуација је веома сложена. У претходном периоду имали смо различите потезе приштинских органа, који изазивају забринутост код Срба, јер им је угрожена безбедност", рекао је Стефановић новинарима на завршетку посете општини Лучани.

Стефановић је указао да Приштина, мимо Бриселског споразума, најављује формирање Војске, за које не постоји никаква сагласност Срба.

Најтежа могућа последица те одлуке, како је рекао, била би ангажовање паравојних формација на северу Косова и Метохије, што је апсолутно недозвољено, јер су за то потребна два кумулативна услова.

"Бриселским споразумом предвиђено је да је за то потребна сагласност НАТО-а и сагласност Срба. Свакако да сагласности Срба нема и таква врста најава узнемирава грађана и чини да ситуација буде напета и да се фактички нестабилност повећава не само на територији наше јужне покрајине, већ у целом региону", рекао је министар.

Стефановић је указао да је ситуација са снабдевањем грађана на северу Косова јако тешка због увођења такси, којима је прекршен ЦЕФТА споразум.

Он је поновио апел Европској унији и земљама западне Европе, које имају утицаја на Приштину, да не само речима, већ и конкретним делима олакшају и омогуће да живот Срба буде безбеднији.

"Ми не смемо да дозволимо да останемо неми, морамо да будемо снажно уз свој народ и не смемо да дозволимо да било ко кршењем њихових права и слобода и кршењем међународних споразума покушава да их исели са Косова и Метохије. Наша земља остаје посвећена тој борби, нити ћемо да одустајемо, нити ћемо да попуштамо, нити ћемо да узмичемо. Наш посао је да се боримо и тако ћемо и радити", закључио је Стефановић.

Министар је рекао да су Лучани општина са стабилном безбедносном ситуацијом и да постоји добар ниво сарадње између полиције и локалне самоуправе.

"Оно где локалне самоуправе могу да помогну јесте видео надзор који би покривао главне саобраћајнице, али и школе и вртиће, како бисмо повећали безбедност грађана", рекао је Стефановић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво