Савет ЕУ у понедељак о Западном Балкану, тарифама и мандату КБС

Шефови дипломатија ЕУ ће на састанку 10. децембра у Бриселу размотрити ситуацију на Западном Балкану и изазове са којима се земље региона суочавају како на унутрашњем плану тако и међу собом.

Очекује се да Савет ЕУ понови став да Приштина мора да повуче тарифе на робу из Србије и БиХ, а да се мандат КБС може мењати само по Уставу и уз дијалог свих заинтересованих чинилаца.

Министри спољних послова ЕУ на свом последњем састанку у 2018. години разговараће и о ситуацији на Западном Балкану и процесу проширења ЕУ.

Иако нису предвиђени званични закључци, очекује се да се министри фокусирају на ситуацију у БиХ након избора, примену споразума Скопља и Атине о имену као и на дешавања у дијалогу Београда и Приштине.

У Савету ЕУ наводе да су председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи ангажовани на "екстремно тешком" послу изналажења свеобухватног решења.

У ЕУ кажу да дијалог захтева како лидерство тако и јединство са обе стране при чему је оцењено да Приштина има проблема око унутрашњег консензуса о дијалогу са Београдом.

"Висока представница Федерика Могерини већ је напоменула да морају да се обезбеде услови за дијалог и да се уздржи од речи, акција и мера које су супротне духу нормализације. Нажалост, то није случај када су у питању тарифе од 100 процената које не само да компликују ситуацију и не доприносе решавању проблема и жеља народа Косова, већ су и у супротности са њиховим обавезама из оквира ЦЕФТА. То мора да буде повучено", наводе извори из Савета ЕУ.

Очекује са да ЕУ шефови дипломатија током дискусије у понедељак понове и позицију ЕУ када је у питању трансформација Косовских безбедносних снага.

"Мандат КБС се може променити само уз инклузивни процес и у складу са Уставом. Инклузивни процес према нашем ставу подразумева да је унутар Косова потребан дијалог свих представника, а споља са релевантним међународним чиниоцима", наводе дипломатски извори у Савету.

Пошто постоје неслагања између Србије и Косова по овој теми, то би требало да буде размотрено у оквиру дијалога који је једини формат за тако нешто, истичу ти извори.

Иако министри ЕУ у понедељак неће изаћи са званичним закључцима о Западном Балкану у Бриселу се очекује да шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини понови јаку подршку Уније јасној европској перспективи за све партнере региона који је, како наглашавају у Савету, "кључан за безбедност Европе".

број коментара 0 пошаљи коментар