Љајић: Финализација споразума са Евроазијском унијом

Више од 80 одсто текста споразума о слободоној трговини између Србије и Евроазијске економске уније је до сада усаглашено, рекао је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић. Каже да би споразум могао да буде потписан током посете руског председника Владимира Путина Србији.

Расим Љајић је, одговарајући на питања новинара после сусрета са министром економије и индустрије Азербејџана Шахином Мустафајевим, рекао да се више од две године води преговоре о закључењу тог споразума.

"До сада смо усагласили нешто више од 80 одсто текста тог новог, модернијег споразума о слободној трговини. Остало је још шест или седам тарифних линија око којих немамо сагласност, али водимо интензивно преговоре", рекао је Љајић.

Најавио је следећу рунду преговора за идућу седмицу, а потом и у јануару 2019. још једну рунду. 

Љајић каже да ће финалне разговоре о закључењу текста тог споразума имати 11. или 12. јанура када у посету долази министарка тргивине Евроазијске уније Вероника Рикишина.

"Споразум би могао да буде потписан приликом посете председника Владимира Путина и сусрета са председником Александром Вучићем. То је агенда. Остаје још неколико препрека које морамо да прескочимо или проблема које треба да решимо", рекао је Љајић. 

Верује да се преговори воде у доброј вољи, те да се нада да ће се наћи компромисно решење за преосталих шест или седам тарифних линија око којих још не постоји потпуна сагаласност.

Одлични политички односи са Азербејџаном 

Политички односи Србије и Азербејџана су одлични и на нивоу стратешког партнерства, а постоји простор за унапређење економске сарадње, сагласили су се министар тргивине Расим Љајић и министар економије и индустрије Азербејџана Шахин Мустафајев.

После седнице Мешовитог комитета за економску сарадњу две земље, Љајић је на конференицији за новинаре рекао да је данашњи успешан састанак потврдио одличне политичке односе две земље, које немају ниједно спорно политичко питање.

Захвалио је Азербејџану на подршци територијалном интегритету наше земље, наводећи да и Србија подржава територијални интегритет Азербејџана и подсетио да је недавно та земља гласала против пријема Косова у Интерпол.

"Ми имамо споразум од пре пет година о стратешком партнерству, а у мају ове године два председника су потписала и акциони план за спровођење тог спораузума. Желимо да наши економски ондоси буду једнако добри као што су политички односи", поручио је Љајић.

На састанку се, каже, разговарало о неколико области у којима би економска сарадња могла да буде успешна и реализована на корист привреда две земље и њихових пословних заједница.

Љајић је навео да Азербејџан показује спремност и интерес за заједничка улагања у сектор пољопривреде, укључујући сточарство, и заједничку прозводњу житарица, пшенице и кукуруза.

Каже и да је туризам област у којој је могућа сарадња, те најавио да ће 24. децембра Србија у Азербејџану учествовати на великом скупу о туризму.

Истакао је да је Азербејџан заинтерсован за улагање у наше бање, тако да ће скуп у Азербејџану бити прилика да се представе конкретни порјекти за сектор бањског, велнес и здравственог туризма.

Трговина је, додаје, трећа област за сарадњу, и наводи да Србија није задовољна обимом тргивинске размене са Азербејџаном која је занемарљива и износи свега око пет милиона долара.

Да би се обим размене повећао, Љајић каже да се разматрају различити модалитети, а да би најбржи начин да се поспеши обим трговинске размене био увођење преференцијала за наше производе и производе из Азербејџана како би се царинскастопа свела на нулу.

Потенцијални сектори сарадње су, каже, информационо-комуникационе технологије, енергетика и инфраструктура.

Министар економије и индустрије Азербејџана Шахин Мустафајев рекао је да посета азербејџанске делегације кратка, али плодотворна.

Навео је да су се састали и са председником Александром Вучићем и пословним људима из Србије како би се одредили правци и могућности сарадње.

Задовољан је резултатима заседања Мешовитог комитета и истиче висок ниво политичких односа између Србије и Азербејџана који су стратешки партнери.

Договор је да се наредни састанак одржи за 18 дана у Бакуу како би се размотрили конкретни пројекти и правци сарадње, као и могућност инвестирања у туризам у Србији. 

"За нас су важне области пољопровреда, ИТ, задравство, индустрија. У индустрији бисмо желели да конкретизујемо сарадњу у области фармације. Већ имамо искуство у инфарструктурним пројектима", рекао је азербејџански министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи