Немачка: Формирање косовске војске угрожава дијалог

Немачка влада оценила је да формирање косовске војске, најављено за 14. децембар, угрожава дијалог Београда и Приштине и упозорила да би косовске власти морале енергију да усмере у покретање друштвених и економских реформи, као и у јачање владавине права.

Реакција Берлина уследила је свега дан пошто је нови амерички амбасадор у Приштини, Филип Коснет, оценио да је формирање косовске војске позитиван корак, тим пре јер су "косовски лидери рекли да ће та војска у будућности бити део међународних мировних операција".

"Немачка признаје Косово као суверену државу. Стога, не доводимо у питање суверено право Косова да успостави регуларне оружане снаге. Најважније је да процес буде правовремен. Сада, ова иницијатива је ризична због могућег јачања тензија са Србијом и угрожавања дијалога којем посредује ЕУ", наводи се у реакцији немачке владе, коју је објавио приштински дневник Експрес.

Немачка влада је, истовремено, упозорила власти на Косову да "у овом тренутку имају друге приоритете", те да би енергију морали да усмере на покретање друштвених и економских реформи, као и на јачање владавине права.

"Не треба журити са трансформацијом Косовских безбедносних снага. То мора бити урађено кроз свеобухватан процес, у који би посебно била укључена српска мањина, те у складу са уставом и у сарадњи са партнерима", наводи Влада Немачке.

број коментара 7 пошаљи коментар
(петак, 07. дец 2018, 18:15)
anonymous [нерегистровани]

Komentar

Itekako ugrozava dijalog.

(петак, 07. дец 2018, 17:29)
anonymous [нерегистровани]

Nije realno

Svo vreme se pitam da li je realno da oni dobiju celo Kosovo i odgovor je jasan, nema šanse. Podržavaju ih Amerika i Nemačka. Znači jasno je ko stoji iza njih, ali ne treba zaboraviti da ima ko da stane i iza nas. I mi kroz istoriju smo imali saveznike i uvek smo bili na strani pravde. Realno vreme radi za nas, treba izbeći neki veći konflikt ali se mora podvući crta dokle smeju. Siguran sam da će je preći kao što sam siguran da onda treba da adekvatno odgovorimo, dozirano. Znači sukob nećemo, pružamo ruku svima, ali ne damo na svoje dostojanstvo. Nismo veliki, ali ni tako mali kao što neki misle, a oblika borbe ima raznih.

(петак, 07. дец 2018, 17:24)
anonymous [нерегистровани]

Ni

Rec o tome da je vojska protiv medjunarodnih sporazuma.

(петак, 07. дец 2018, 17:08)
anonymous [нерегистровани]

Zato

Sto su oni njihovo cedo.Zato nece ni dobiti sankcije.

(петак, 07. дец 2018, 17:03)
anonymous [нерегистровани]

Zanima

Me sta bi rekli zapadnjaci kad bi srbija najavila da ce da sprovede rezoluciju 1244 i posalje vojsku na kosovo.

(петак, 07. дец 2018, 15:59)
anonymous [нерегистровани]

i dalje bez sankcija za Kosovo. ..

Zasto. .

(петак, 07. дец 2018, 15:03)
anonymous [нерегистровани]

Nemci

cedo koje ste i vi porodili nece da slusa i sada pocinje da pravi probleme.Slicno kao i alkaida i osama bin laden.