Дрецун: Чини се да има довољно доказа за "жуту кућу"

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун сматра да ће специјализовано тужилаштво за злочине почињене на КиМ, ако буде имало довољно доказа, подићи оптужнице и за илегалну трговину органима.

"Чини ми се да их има довољно, тим више, што извештај који сам показао јавности говори о најмање осам сведока који су причали о томе, и који би сада итекако били значајни за доказивање тог злочина", рекао је Дрецун Танјугу.

Дрецун препоставља да специјално тужилаштво, које треба да подигне оптужнице против припадника терористичке ОВК, ради на том случају, јер, како додаје, све оно што је швајцарски сентор Дик Марти идентификовао у извештају треба да буде и јесте предмет њиховог интересовања.

"Дик Марти је у свом извештају посебну пажњу усмерио на илегалну трговину органима на случају 'Жуте куће' и ја верујем да Специјализовано тужилаштво доста ради на томе", рекао је Дрецун.

Истиче да су њима доступна документа којима располаже Међународни кривични суд за бившу Југославију, Унмик и све друге међународне институције, али и организације које су биле на Космету у то време.

С друге стране, Радна група коју је формирао Одбор за КиМ има досије "Жута кућа" у којем је обједињена сва документација и то је такође на располагању специјализованом тужилаштву.

На питање ко је до сада "кочио" случај "Жуте куће", Дрецун оцењује да је очигледно дошло до заташкавања тог ужасног злочина од стране оних који су имали увид у документацију Унмика и Међународног киривчног суда за бившу Југославију.

"Не можете да се отмете утиску и да не кажете да је и Хашки трибунал одговоран за то, да је и Унмик администрација свакако одговорна, јер ако имају документацију, ако имају сведоке, ако имају неке форензичке налазе, а из тога не формирају предмет и не крену у процесуирање, онда се то свакако може третирати као покушај да се читав случај заташка" и да се не процесуирају одговорни", сматра Дрецун.

"Србија ради све како би помогла да се подигну оптужнице"

Дрецун каже да је Рустем Мустафа Реми, против кога ће, према писању медија, бити подигнута прва оптужница на КиМ за ратне злочине, један је од оних који би морали да се нађу на оптужници.

Дрецун је за рекао да је Рустем Мустафа Реми посебно интересантан специјализованом тужилаштву зато што је, како каже, у његовој зони одговорности почињено много злочина, али је било и много илегалних затвора.

"У једном од тих затвора, према документу који смо као Радна група показали јавности, а то је извештај Мисије ОЕБС-а налазила су се и двојица новинара. Претпостављам да се ради о Ђури Славују и његовом колеги. Због те приче о затворима мислим да је он посебно интересантан специјализованом тужилаштву", рекао је Дрецун.

Сматра да ће специјализовано тужилаштво на оптужницама првенствено ставити најодговорније припаднике терористичке ОВК и то по командној одговорности где би, како каже, требало да се нађу сви команданти на највишем нивоу имајући у виду да је Дик Марти у први ред ставио дреничку групу којом руководи Хашим Тачи.

"Очекујемо подизање оптужница, али морам да упозорим јавност да ће у наредних неколико месеци бити критичан период када ће специјализовано тужилаштво донети одлуку да ли подижу или не подижу оптужнице, јер ако до тог периода не буду сигурни да имају довољан број доказа, можда ће и одустати од оптужнице", рекао је Дрецун.

Председник Одбора за КиМ каже да Радна група улаже изузетне напоре да што је могуће више припреми докумената, чињеница, да неко не би могао да каже да Србија са своје стране није била кооперативна и да није урадила све што је могла да помогне у подизању оптужнице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи