Вучић: Да војно победимо САД, немојте ни да помислите

Рамуш Харадинај је потпуно у праву када каже да ће САД, шта год да се деси, бити на њиховој страни, без обзира колико Приштина кршила међународно право, приметио је председник Александар Вучић и додао да је крајње време да се помиримо с тим.

Вучић је истакао да је одавно јасно да САД стоје иза Албанаца и да они ништа никада нису радили сами.

"Било је јасно да иза свега стоје САД. Није велика тајна била, и не морамо отворено увек то да кажемо. Они имају још савезника у Европи. Зато морамо да се преоријентишемо на фабрике, будућност, да побеђујемо памећу", рекао је председник Србије и истакао: "Да победимо војно САД, немојте ни да помислите".

Подсетио је да смо једном то покушавали, и да нисмо успели. "Србја је тада била нападнута и добро знамо шта мислимо о агресији. Дајте да сачувамо људе, да имамо више беба", подвукао је Вучић.

Рекао је да не зна какве ће све поруке даље да шаљу, и додаје да због тога морамо да бежимо од било каквих проблема, јер знамо да су много моћни, да неће много да брину ако нас ударе на било који начин.

"То су доказали више пута. Зато је на нама да сачувамо мир, наше становништво и виталне интересе. Да будемо бахати и силни над Американцима било би смешно. Сувише смо мали. Њихова економија је 21 билион долара", указао је председник.

Истакао је да нема сумње да је Харадинај у праву да ће САД бити на њиховој страни, јер су они признали независно Косово и то је крај приче за њих.

"То да су они силни и јаки, што Албанци кажу да ће САД да их заштите у сваком тренутку, није ништа чудно. Нисам случајно говорио да им је Америка и тата, мама, стрина, стриц, укак, ујна", рекао је Вучић.

"Они су много јаки и неће ваљда Србија да промени мишљење САД. Ми немамо шта друго да радимо, у ћошак смо сатерани, морамо да се сачувамо и заштитимо", нагласио је Вучић.

Рекао је да "ни најмање није срећан" ни због изјаве америчког амбасадора у Приштини по питању формирања косовске војске.

"Моје питање би њему било - где то пише у вези војске, а он би одговорио да нигде не пише, и да га није брига, јер су они признали косово. Они се понашају по правилу силе јачег, а не међународног права", рекао је Вучић у Крагујевцу, одговарајући на питања новинара у вези актуелне ситуације на Косову.

Казао је да на то све он само може да говори истину, па тако и њима каже све у лице.

Истакао је да ће Србија наставити да се бори за интересе свог народа. Пренео је да је имао добар разговор са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, са руским партнерима и одличне разговоре са кинеским партнерима.

Србија најбезбеднија у Европи

Говорећи о безбедности, Вучић је рекао да је Србија најбезбеднија земља у Европи. "Трудићемо се да остваримо још боље резултате на том пољу, рекао је председник Вучић на питање новинара како коментарише писање медија да је број кривичних дела и убистава у земљи у порасту.

"Постоји кампања у Србији у којој би требало да се говори о ужасној небезбедности Србије. Србије је данас најбезбеднија у Европи", рекао је Вучић, наводећи званичне податке о броју извешених кривичних дела убистава.

Како каже, најлошија у том погледу је била 2001. година када је било 215 убистава, 2009. године је било 142 убиства, док је најбоља 2107. година са 72 убиства.

Како је рекао, ове године је било 103 убиства.

Подаци показују да је број убистава за 30 одсто нижи него пре неколико година, а за 45 одсто је мањи у односу на 2001. годину.

"Да ли може и мора да буде боље? Може и мора.Трудићемо се да Србија буде још безбеднија, да похапсимо и протерамо који уносе неспокојство. Ово су званични подаци, а питање је да ли неко жели да прави овакву или онакву атмосферу", рекао је Вучић.

Никад не можемо да будемо задовољни, увек желимо боље резултате, закључио је Вучић.

Завршетак ауто-путева 

У разговору са новинарима, Вучић се дотакао и економских тема. Ауто-пут од Крагујевца до Баточине биће потпуно готов следеће године, а разматра се и могућност изградње ауто-пута од Крагујевца до Горњег Милановца у наредним годинама, најавио је председник.

Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да би следеће године требало да потпишемо и уговор за изградњу тзв. Моравског коридора односно ауто-пута од Појата до Прељине.

"Остаје проблем спајања са Чачком и Краљевом. Треба да видимо како да направимо конекцију са Горњим Милановцем, али тај аутопут не можемо да правимо још две или три године, било би превише. Видећемо како да направимо најбољу путну конекцију", рекао је Вучић.

Додао је да треба, такође, направити до Мајнд парка шест километара дугу пругу како би шинска возила, која ће се ту правити, могла одмах да излазе на шине.

"Имамо још много посла и то ће све Ана (Бранбић) да заврши", додао је Вучић.

број коментара 15 пошаљи коментар
(петак, 07. дец 2018, 18:56)
Niko [нерегистровани]

KiM

Znamo to odavno za Amerikance,Engleze i ostalu NATO družinu,ništa njih ne zanima dal je to ovako ili onako samo da je u njihovom interesu a ako nećeš onda upotrebice silu.Zato gospodine Presedniče da se mi malo vise družimo sa našim prijateljima Rusima i Kinezima,jedino na njih možemo da se oslonimo.Nas najveći problem sto smo sa svih strana zatvoreni i bukvalno nemamo nijedan izlaz na otvoreno more ili kopneno da imamo slobodan put ka našim prijateljima,uvek moramo nekog da pitamo kad idemo negde i kad dolaze kod nas...

(петак, 07. дец 2018, 17:50)
anonymous Lala [нерегистровани]

Drugim rečima :

Tamo vlada zakon divljeg zapada a koji zapad podržava .

(петак, 07. дец 2018, 16:28)
jasna [нерегистровани]

jaca

Cilj Pristine je da dugorocno odugovlaci pregovore i da se sveti Srbiji jer nije primljena u Interpol!

(петак, 07. дец 2018, 16:21)
anonymous [нерегистровани]

Fabrike

dovedite Kineze u Leskovac i Vranje dajte im da otvore Fabrike

(петак, 07. дец 2018, 16:21)
anonymous [нерегистровани]

Тренутно не можемо војно побиједити САД

Али точак времена се котрља.Нико није вјечан осим Узвишеног Бога. А Он је на страни праведних.

(петак, 07. дец 2018, 15:52)
Milos [нерегистровани]

miko

Niko i ne zeli konflikt vec mirno resenje i dogovor.

(петак, 07. дец 2018, 15:29)
anonymous [нерегистровани]

@Када ћемо ми бити у праву?

Одличан коментар! Не смемо савијати кичму, ма колико неко у односу на нас био моћан. Уосталом, када су тако моћни, зашто се нису усудили да за време НАТО-бомбардовања уђу на КиМ са својим трупама? KFOR (у овом саставу) није ни у једном догађању на КиМ одговорио свом задатку. Пасивношћу омогућио је Албанцима да дивљају. Зато је неопходно да се у састав KFOR-a укључе и војници држава које нису признале "независност", пре свих војници Русије и Кине.

(петак, 07. дец 2018, 15:21)
anonymous [нерегистровани]

Oduvek jasno

Da su tvorevinu Kosovo stvorili Amerikanci uz pomoc Engleza i jos nekih. Da ne stoje Amerikanci iza tvorevine Kosovo,zlocinci kao sto su Haradinaj,Veselji,Taci ne bi postojali ili bi vec odavno bili u nekom srpskom zatvoru.

(петак, 07. дец 2018, 14:59)
anonymous [нерегистровани]

Када ћемо ми бити у праву?

Дали смо ми толико јадни и бедни да непоштујемо сами себе и да смо свели наше достојанство на ниво бескичмењака.Сви смо ми свесни да неможемо победити Америку нити било ко жели да ратује са било киме а по најмање са тако великом силом., али то не значи да требамо савити се до земље и љубити свима стопе.Наша политика мора мало бити свесна и наше славне историје, јер да су се наши претци тако понашали ми би до сада били сви муслимани или у најмању руку немци.Треба у складу са резолуцијом 1244 позвати Русију и Кину да пошаљу своје војнике у састав КФОР-а у српске средине на Косову па неће нико морати ратовати са никим.

(петак, 07. дец 2018, 14:47)
Jana [нерегистровани]

bravo

Drago mi je da sve više zemalja povlači priznanje takozvanog nezavisnog Kosova.To njih brine najviše, zato su u panici.