Бјорнстад: Оно што Приштина сада ради представља ризик

Албанске власти су јасно упозорене да оно што Приштина сада ради представља ризик, наводи амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад.

Норвешки дипломата не искључује могућност да ће косовска скупштина 14. децембра донети одлуку о формирању војске, али сматра да је кључно питање шта ће та војска следеће урадити.

"Потпуно се слажем са ставом генералног секретара НАТО-а Јенсом Столтенбергом да ће бити последица уколико косовски политичари донесу одлуку о формирању војске, али и у том случају постоје различити сценарији, почевши од тога да се ништа не догоди, па све до оних драматичних", каже за Танјуг Бјорнстад, али понавља: "Прво морамо видети шта ће се догодити".

Амбасадор Норвешке, чија земља није чланица ЕУ, али јесте у НАТО, изражава наду да ће косовске власти прихватити савете својих пријатеља да сада није моменат за формирање војске, као и савете оних у којима Приштина не види пријатеље.

"Оно што сада раде, представља ризик, у сваком случају, и на то су упозорени како од суседа, тако и од НАТО-а и генералног секретара НАТО-а", подсећа амбасадор.

"Надамо се да ништа неће угрозити Србе на Космету"

Додаје да власт у Приштини треба да уважи мишљење свих релевантних актера у земљи, као што је и српска заједница.

"Надамо се да ништа неће угрозити Србе на Косову, нити регионалну стабилност", додаје Бјорнстад и оцењује да ситуација ипак није тако "драматична како се говори.

Сматра да неће доћи до рата и да ће међународни моћници спречити ескалацију ситуације.

"Као што је и спрски председник Александар Вучић рекао, у четвртак, до ескалације неће доћи и сматрам да све стране такав сценарио избегавају", наводи амбасадор.

На питање шта ако Приштина одлучи да упути војску на север Косова, одговара да, без обзира када ће та војска бити формирана, све њене активности треба да буду усклађене са косовским законима.

У супротном, напомиње норвешки дипломата, улаз војске на север Косова, ће бити протумачен као провокација.

"Ако имамо у виду државе које су признале независност Косова, онда косовска војска има право да штити своју територију, али, наравно, немају потребу да штите територију уколико не постоје претње по њу", објашњава Бјорнстад.

Понавља да је порука НАТО-а о формирању војске била веома јасна и мисли да су је у Приштини разумели.

На питање да ли Столтенбергова порука Приштини да ће у случају формирања војске НАТО преиспитати ниво свог ангажмана на Косову значи додатно или смањење припадника Кфора на КиМ, амбасадор наводи да је у случајевима када се безбедност и стабилност на Косову угрожени, Кфор још потребнији.

"Неки људи сматрају да ако нема косовске војске, онда нема потребе ни за Кфор, али ја се не слажем са таквим тврдњама", наглашава норвешки амбасадор.

"САД против такси Приштине" 

На питање како види став Вашингтона по питању формирања војске, те наводе албанских медија да ће председник косовског парламента Кадри Весељи у Вашингтону потписати са САД споразуме о наоружавању, Бјорнстад напомиње да се појављује велики број лажних вести и да је став САД, када је реч о овом питању, веома јасан.

"Сједињене Државе ни на који начин нису рекле да подржавају формирање војске Косова у овом тренутку, а биле су веома јасне и када су рекле да су против наметања такси Приштине од 100 одсто, да то представља кршење принципа слободне трговине и да такве мере власти у Приштини треба да укину", додаје норвешки дипломата.

Истовремено верује да односе Београда и Приштине и новонасталу ситуацију, могу да промене Европска унија и САД, а не државе појединачно.

"Ситуација је сада веома тешка, али сматрам да су сви свесни да она никоме не користи, напротив", поручује Бјорнстад.

"Разрешење косовског питања је важно, пре свега за Србију"

Изражава наду да ће у циљу очувања регионалне стабилности ситуација бити враћена у нормалу за неколико недеља.

"Деловање српске владе је веома зрело и ЕУ и САД цене такво понашање Србије и Приштина је свесна тога" оцењује амбасадор реакцију Србије на мере Приштине, као и на најаве формирања косовске војске, и каже да је уверен да ће у циљу очувања регионалне стабилности ситуација бити враћена у нормалу за неколико недеља.

На питање како види решење косовског проблема и идеје да се тај проблем реши у оквиру међународне мировне конференције, норвешки амбасадор одговара да не постоји алтернатива за Бриселски процес.

"Што се више актера укључе, то ће процес постати компликованији", сматра Бјорнстад.

Додаје да једино што уједињује ЕУ је процес европских интеграција и да управо због тога не постоји алтернатива преговорима у Бриселу.

"Нико за сада није затворио врата Европске уније, она има одређене унутрашње изазове, али мислим да ће она то разрешити пре него што, реалистично посматрано, Западни Балкан испуни услове за приступање Унији", додаје амбасадор.

Бјорнстад закључује да је разрешење косовског питања на путу ка ЕУ важно, али не и довољно, јер је то само једно од 35 поглавља.

"Разрешење косовског питања је важно, али пре свега за Србију", закључује норвешки амбасадор у Србији.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи