Хан: Таксе су показале колико је и даље крхка ситуација

Таксе које је увела Приштина на српску робу нису биле корак који је допринео стабилности и просперитету у региону, оцењује eвропски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан.

Јоханес Хан је, на скупу Савеза ЕУ запослених у јавном сектору у Бечу, објаснио да је увођење такси од стране Приштине потврдило колико је још увек крхка ситуација у региону.

Говорећи о проширењу ЕУ, истиче да је мало вероватно да ће западнобалканска шесторка заједно ући у Унију, али да је неопходно да приликом приступања први и шести има реалну перспективу.

Истовремено је подвукао да ЕУ не жели да увози нерешене спорове.

"Свака земља мора решити билатералне конфликте са својим суседима. ЕУ има најснажнији утицај током преговора, али готово никакав утицај када неко постане члан. Због тога ЕУ у сваком случају код нових чланица не жели да доживи никаква изненађења", објаснио је Хан.

Јасан став ЕУ о том питању, према његовим речима, већ је изазвао "динамику", указујући на пример решавања спора око имена Македоније.

Критику је упутио појединим земљама региона поводом борбе против корупције.

"Често се стиче утисак да су ухваћене 'мале рибе', док се готово ништа не чује о деловању против 'великих риба' на високом и највишем нивоу. А када се за то чује, онда погођена особа напусти земљу, у прекограничној сарадњи која функционише на начин какав би се желео у бројним областима", рекао је комесар, алудирајући на случај бившег македонског премијера Николе Груевског, који је побегао у Мађарску.

Апеловао је на све земље Западног Балкана да допринесу да етничке разлике у будућности не буду линије раздвајања у друштву.

Подсетио је да је слоган ЕУ "уједињени у диверзитету", додајући да се тензије морају трансформисати у нешто позитивно.

На скупу у Бечу учествовали су и представници синдиката са Западног Балкана, који су указали да је највећи проблем региона одлив мозгова, као и тежак положај синдиката.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво