Дачић: Србија забринута да Албанија не промовише Косово у Оебс

Србија је забринута да би Албанија могла да искористи позицију председвајућег Оебса током 2020. године за промоцију независности Косова и укључивање њихових представника у неформалне сегменте рада те организације, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Дачић учествује на 25. министарском савету Оебса који се одржава у Милану. Он се осврнуо на јучерашњу одлуку о председавању Албаније Оебсу током 2020. године.

Није тајна, како каже, да су наше позиције, у вези са питањем једнострано проглашене независности Косова, дијаметрално супротне.

"Србија је због тога, а имајући у виду раније поступке Албаније управо у овој цењеној Организацији, изразила забринутост да би Албанија могла да искористи позицију председавајућег за промоцију једнострано проглашене независности Косова и укључивање њихових представника у неформалне сегменте рада Оебса", истакао је Дачић. 

Како каже, након више разговора и размене писама са министром спољних послова Албаније Дитмиром Бушатијем добио је чврста уверавања и гаранције да ће албанска страна поштовати основне принципе Организације. 

"Очекујемо да ће Албанија своје председавање Оебсу спроводити у потпуности у складу са нормама, принципима и преузетим обавезама Оебса", рекао је он.

Србија остаје посвећена добросуседским односима, напретку нашег региона и побољшању регионалне стабилности, уз спремност да подели искуства стечена током свог успешног председавања Оебсу 2015. године, истакао је Дачић. 

Навео је и да је Србија посвећена европским интеграцијама и садржајној регионалној сарадњи, и наступа као кредибилан партнер у циљу обезбеђивања стабилности и безбедности у региону.

"Посвећени смо дијалогу са Приштином који се води уз посредовање ЕУ, као и спровођењу свега договореног у складу са Бриселским споразумом из априла 2013. године. Сматрамо, међутим, да је за наставак овог дијалога неопходно моментално укидање одлуке Приштине о увођењу тарифе од 100 одсто на робу пореклом из шире Србије", каже Дачић.

Ову одлуку снажно осуђујемо, као и недавно јавно спаљивање српских производа на Косову и Метохији, што је чин без преседана, поручио је Дачић.

"Застрашивање српског становништва од стране специјалних јединица косовске полиције, заједно са ''трговинским ратом'' који је покренула Приштина, представљају очигледан напад на српско становништво, што заслужује осуду свих држава учесница", каже он.

Србија подржава Преспански споразум

Србија, како каже Дачић, наставља да подржава све усаглашене формате који су успостављени у циљу решавања замрзнутих сукоба, у уверењу да највећи део одговорности лежи на сукобљеним странама. 

Као пример да је решење за вишегодишње замрзнуте конфликте могуће, навео је постизање Преспанског споразума. 

"Србија у потпуности подржава договор две стране, као и пуну имплементацију договореног", истакао је Дачић.

Осврнуо се и на недавну годишњицу завршетка Првог светског рата, рекавши да Србија, као земља која је изгубила односно скоро 30 одсто свог ондашњег укупног становништва, има пуно право да каже да никада не смемо да напустимо дипломатију, јер је цена било ког уложеног напора у дипломатији много мања од губитка једног јединог људског живота. 

Према Дачићевим речима, у последњих пет година Оебс се суочава са једном од највећих криза у историји, која се наставља, упркос свим нашим напорима.

Изразио је забринутост због погоршања безбедносне ситуације у источној Украјини која погађа и цивилно становништво у зони сукоба, као и због континуираних препрека за слободу кретања, честих застрашивања посматрача Оебса, напада на њих и на имовину ове организације. 

Изразио је и забринутост због недавних догађаја у Азовском мору и позвао укључене стране да нађу решење које је у складу са међународним правом, и то путем дијалога и сарадње, саопштило је Министарство спољних послова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи