Посланици о амандманима на више закона, сутра гласање

Скупштина Србије завршила је вечерас расправу о амандманима на више закона, међу којима је и Предлог буџета за 2019. годину о чему ће се изјашњавати сутра у 10 часова. Опозиција због више од 500 амандмана владајуће коалиције поднетих на само једну од предложених тачака, одлучила је да направи паралелни парламент у холу Скупштине.

Током данашње расправе посланици дела опозиције су негодовали јер им, како су навели, није дозвољено да говоре што је председница Скупштине Србије Маја Гојковић одбацила и образложила да је време за расправу по амандманима потрошено.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изрекла је опомене посланицима ДС-а Балши Божовићу, шефу посланичке групе Двери Бошку Обрадовићу и посланику СДС-а Марку Ђуришићу јер су, како је навела, ометали рад седнице.

Они су се јављали за реч, а Гојковићева је објаснила да не могу да добију реч, јер је потрошено време за расправу о амандманима.

Божовић је на то рекао да им је Гојковић "украла време" на шта је она одговорила да су они њој украли 12 година живота.

"Време сте потрошили, не могу ја вама да измислим време. Не могу да кршим Пословник. Знате, радим од шест ујутро, а ви сте дошли мало одморнији од мене, па молим за разумевање од вас који радите само поподне", рекла је Гојковићева.

Обрадовић је добио опомену пошто је наставио да рекламира повреду Пословника, а председница парламента је рекла да део опозиција већ трећи дан понавља представу која је сада већ "отужна".

Ђуришић је опомену добио јер је добацио из посланичке клупе "Шта седи?"

"Имате опомену, не можете да вређате потпредседника парламента. Извадите руке из џепова и не можете да му вичете - шта седи, шта седи. Ово није кафана", рекла је Гојковићева.

Претходно је Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе Покрет за спас Србије - Нова Србија рекао да је разлог што се посланици не јављају да говоре о амандманима који се само читају, јер је време за расправу прошло, и то 600 минута на "бесмислене амандмане" владајуће коалиције.

Гојковићева је истакла да то што Вукадиновић говори није истина и позвала га да погледа структуру амандмана.

"Не можете да кажете да су то бесмислени амандмани и ја радим по Пословнику, не крадем вам време", рекла је Гојковићева.

Након тога су напустили салу и обратили су се новинарима у холу скупштине где су најавили да ће током вечери и ноћи остати у парламенту, одакле ће се обраћати јавности и читати своје амандмане, најпре оне који су се односили на буџет за 2019. годину.

Посланици ће сутра гласати, између осталог, о повећању такси за РТС и РТВ од 1. јануара 2019. године, сету пореских закона, али и о томе да на снази остане забрана запошљавања у јавном сектору.

 Посланици су од понедељка расправљали о амандманима на Предлог закона о централном регистру обавезног социјалног осигурања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво