Договорени свакодневни контакти Војске Србије и Кфора

Председник Републике Србије Александар Вучић и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг сагласили су се, у данашњем телефонском разговору, да су очување мира и стабилности од највећег интереса за Србију и цео регион.

Председник Вучић захвалио је генералном секретару Столтенбергу на констатацији да није време за формирање војске тзв. Косова, односно да намера тзв. Косова да "трансформише своје безбедносне снаге у војску долази у погрешно време", наведено је у саопштењу из Председништва.

Вучић је изразио зебњу због намера тзв. Косова да формира војску и због опасности које тај корак носи по опстанак српског народа на Косову и Метохији и безбедност Србије, као и мир и стабилност у региону.

Двојица саговорника су се договорили да остану у сталном и директном контакту, као и да Војска Србије поново успостави свакодневне контакте са снагама Кфора на Косову и Метохији, како би размењивали информације и пратили развој ситуације.

Председник Вучић је упознао генералног секретара Столтенберга са проблемима са којима се Србија, а посебно српски народ на Косову и Метохији, суочавају због ирационалног потеза Приштине да уведе таксу од 100 одсто на робу из централне Србије, супротно споразумима и договорима.

Генерални секретар Столтенберг изразио је захвалност председнику Вучићу за одличну организацију вежбе пружања помоћи у ванредним ситуацијама, која је са 900 учесника, била највећа вежба те врсте до данас, одржана у октобру у Србији.

Такође је нагласио колико цени допринос Србије миру и стабилности у региону.

Столтенберг поновио Харадинају став о трансформацији КБС

У саопштењу НАТО-а се наводи да је Столтенберг лично, у телефонском разговору, поновио косовском премијеру Рамушу Харадинију да трансформација КБС у војску долази у погрешно време, да је противна препорукама НАТО чланица и да може имати последице по Косово.

Наводи се да је Столтенберг звао председника Србије Александра Вучића и Харадинаја како би их известио о закључцима министарског састанка НАТО-а о Западном Балкану.

Додаје се да је Столтенберг у тим разговорима нагласио да и Београд и Приштина морају да покажу мир и уздржаност и да избегну било какве провокативне изјаве или акције.

Столтенберг наводи да је у разговору са Хардинијем говорио о плану Приштине да се крене у трансформацију Косовских безбедносних снага и војску.

"Нагласио сам да такав корак долази у погрешено време, да је у супротности са препорукама многих НАТО савезника и да може имати негативне последице по косовске евроатлантске интеграције", наводи Столтенберг.

Истиче да је Хардинију поновио и став НАТО-а да ће, уколико се промени мандат КБС, Алијанса морати да преиспита ниво свог ангажмана са безбедносним снагама Косова.

"Такође сам разговарао са председником Вучићем о потреби спуштања тренутних тензија", каже Столтенберг, наводи се у саопштењу.

Генерални секретар НАТО-а додаје да је и Вучића и Харадинија подсетио да је дијалог Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, једини начин за трајни мир и стабилност у региону.

"НАТО остаје посвећен очувању мира и стабилности на Косову кроз своју мисију Кфор, која има мандат Уједињених нација", закључио је Јенс Столтенберг.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво